Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мексиканска кухня: Традиции и колорит

Мексиканска кухня: Традиции и колорит

мексиканска кухня

Мексико - страна на огромно изобилие, надарена с много божествени плодове. Манго, какао, фъстъци, ананас, ориз, царевица, авокадо, кафе, пшеница, черен пипер, кактуси и агаве - дълъг е списъкът на плодовете и зеленчуците, добивани и използвани още от древните племена, населяващи мексиканските земи - ацтеки и толтеки.

Мексиканската "пълна чаша" даде на стария свят култура, без която днес е немислима изтънчената кулинария, нито пък най-обикновената кухненска закусвалня. Съвременната мексиканска кухня има корени повече от тридесет столетия и поддържа и до днес много вкусни тайни. С масовото развитие на селското стопанство, на трапезата се появиха тиква, пипер, картофи, царевица и домати.

Пълнозърнестите храни и какаото, са много ценни за търговията сред хората от Централна Америка. Жителите на пустинните райони приготвят ястия от кактус, наречени "Nopal". Мексико е дом и на много различни видове птици, отглеждани в стопанствата. Добри източници на храна за местните жители са и сладките води и морето. Богатите улови на жаби, скариди, риба, костенурки и раци внасят допълнителен колорит на местната трапеза.

Грешно е да се смята, че всички мексикански ястия са твърде пикантни. В мексиканската кулинарна традиция има установено правило - да се намери същността на всеки продукт, за да се постигне хармония в комбинацията от аромати. Удивителните аромати и подправки, добавени към храните, само подчертават спецификата на даден продукт.

Между другото, не всички ястия, към които е добавена люта чушка, са символ на мексиканската кухня. След испанската колонизация, довела със себе си пшеницата, захарна тръстика, грах, боб, лук, магданоз, цвекло, някои видове домашни животни (свине, крави, овце), местната кухня постепенно започва да се променя, става все по-разнообразна. Какаото вече се приготвя с мляко и захар и се сервира с пищна ароматна пяна в порцеланова чашка.

тортили

С времето мексиканската храна, се обогатява все повече и повече с вноса на продукти от други страни - пренесеният ориз от Китай, който се използва за бързо приготвяне на ястия, се превръща във важна част от мексиканското кухня и сега повечето от мексиканските ястия се сервират на масата с гарнитура от ориз.

Французите отвориха ресторанти, в които храната се сервира със сирене, вина, ликьори, вкусни десерти и сладкиши, германците пробиха първите кафеени плантации и внесоха на мексиканците немска бира, различна от местната и нови начини за готвене на свинско месо.

С британците Мексико стигна до навици - пиенето на чай и на готвене на говеждо месо на скара. Благодарение на смесицата на всички тези култури, днес мексиканската кухня е една от най-колоритните в цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest