Мнозина свързват мексиканската кухня единствено с пикантните и люти подправки, с чили чушките, с боба, с царевицата и дори с използването на насекоми в различните ястия. Малко познат е фактът, че в нея масово се използва какаото и шоколадът във всичките му разновидности, а още по-малко, че плодовете са неизменна част от приготвянето на редица традиционни гозби. И не само.
Плодовите напитки са също толкова популярни в Мексико, колкото и текилата и мескала. Те се консумират в най-горещите летни месеци, защото разхлаждат и могат да бъдат пикантни, сладки или дори с лек кисел привкус.
Особено популярни са т. нар. свежи води, пуншовете, сангритата и атолето. Ето кои са най-използваните плодове в мексиканската кухня, като много от тях можете да срещнете и на нашия пазар и да усетите сами техния неустоим вкус.
1. Ананас
Надали има човек, който да не го е пробвал, но използването му в мексиканската кухня доста се различава от това, на което сме свикнали. В Ел Бахио например той се съчетава с мескал (напитка, приготвяна от агаве) и с туна (плодовете на мексиканския кактус нопал) и от него се приготвя традиционното за областта разхлаждащо ястие.
2. Лимони и лаймове
Независимо кой вариант ще предпочетете, няма нищо по-хубаво от студената напитка, приготвена с няколко капки от тези плодове и поръсена с малко захар. Именно това се нарича свежа вода, към която могат да бъдат добавени и други виреещи в Мексико плодове. Резени лимони или лайм се поднасят не само с текилата и мескала, но и с бирата, а кората на тези плодове се използва за оцветител при приготвянето на лимонада.
3. Папая
Вече може да бъде срещната в почти всеки по-голям магазин. В Мексико се консумира заедно с лимони или лаймове и с нея се приготвят свежите води и т. нар. сорбета.
4. Манго
Изключително ароматен плод, използван също масово при приготвянето на сорбе.
5. Авокадо
Неслучайно наричан в Мексико Кралицата на плодовете, той се използва най-вече в суров вид за овкусяването на различни салати. Самият плод няма някакъв особен вкус, но приема добре всички останали аромати, поради което е неизменна част от приготвянето на гуакамоле.
6. Чайот
Тук рядко можете да срещнете този плод, който се използва в редица салати и предястия. Макар да изглежда като круша, на вкус може да бъде сравнен с тиквичките.
Коментари