Мексиканската кухня, популярна заради своите пикантни вкусове и неустоими аромати, е известна най-вече заради уникалните съставки и подправки, които умело съчетава. Най-използваните продукти са царевицата, тиквичките, бобът, гъбите, известни като уитлакоче, авокадото, различните сортове домати и др.
Това, което ѝ придава пикантния, а понякога и откровено лют привкус, са чушките чили, които всъщност са в основата ѝ. Те се използват масово с приготвянето на супи, салати, предястия, основни ястия, а понякога дори и десерти. Ето кои са най-популярните видове чили чушки:
1. Халапеньо
Това е може би най-разпространеният вид люта чушка и наистина е много люта. Може да бъде консумирана прясна, като ако е сушена или пушена, вече се нарича чипотле. А името халапеньо идва от името на родината ѝ - столица Халапа на мексиканския щат Веракрус.
2. Арбол
Тя се използва най-вече стрита и служи като подправка. Арбол също е много люта и е незаменима съставка на текс-мекс кухнята.
3. Пикин
С тази миниатюрна чушка се подправят най-вече плодове и зеленчуци.
4. Уатулко пунтадо
Родината ѝ е туристическият курорт Уатулко в Оаксака и там се консумира най-масово. Уатулко пунтадо е изключително люта.
5. Абанеро
Може да бъде жълта, червена или зелена, но винаги е огнено люта. Отглежда се в Табаско, Юкатан, Кампече и Кинтана Ро.
6. Поблано
Не е от най-лютите чушки и може да бъде използвана в почти всички традиционни мексикански ястия, но е незаменима при приготвянето на пълнените чили чушки с орехов сос. Ако се изсуши, приема името Анчо и се консумира като подправка към бульони и мексиканското моле.
7. Морита
Подобно на чипотле, и това чили се изсушава. Известно е и като мора или чилайле.
8. Анахайм
Използва се предимно за пълнене, тъй като е с доста големи размери. Ако се изсуши, се нарича Калифорния.
9. Серано
Използва се в приготвянето на гуакамоле, на различни супи, салати и дори сосове.
10. Пасийя
Има дяволски черен цвят и се използва за приготвянето на сосове за моле. Ако е прясна, се нарича чилака и не е толкова люта. Ако се изсуши, лютивината ѝ става много силна, като в същото време придобива лек плодов аромат.
Коментари