Мексиканската кухня освен с пикантните си вкусове и люти чушки, е известна и с вкусните си десерти: флан (мексиканския крем карамел), кейк трес лечес (кейк, приготвен с 3 вида мляко – кондензирано, сухо мляко и сметана), пепиториас (сладки, приготвени от пшеничено брашно, мед и тиквени семки) и т.н.
Флановете, от които най-популярният представител е крем карамелът, са на особена почит в Мексико. В тази страна те се явяват във всякакви екзотични варианти, като се приготвят с местни тропически плодове като маракуя и папая, с различни ядки или с класическите мед, канела и ванилия.
Наистина си заслужава да пробвате тази рецепта, която включва 3 яйца, 150 г мед, 1 шушулка ванилия, 250 мл прясно мляко и малко канела.
Начинът на приготвяне е класическият, който познаваме за крем карамел, с малката разлика, че на дъното на купичките вместо карамел се слага лъчица мед, смесена с малко канела.
Друг типичен десерт, който най-вероятно не би се харесал на всеки вкус, е мексиканският бананов сладкиш. Текстурата му е мека и кремообразна, а комбинацията от банани и сладки картофи, които се използват за оформяне на блата, с малко ром и шушулка ванилия, го правят много ароматен.
В Мексико освен обичайния за нас шоколад, който се употребява като десерт или сладко лакомство, се продават и блокчета горчив шоколад, които сами по себе си не са подходящи за ядене, но се използват за приготвянето на някои ястия и сосове, като сос моле - едновременно сладък и лют сос.
Той е класически за мексиканските кулинарни традиции и често се използва за различни десерти.
За любителите на сладки изкушения, които обаче не си падат по експериментите, мексиканците могат да предложат прословутия си оризов пудинг, който напомня изключително много на добре познатото ни мляко с ориз.
Като цяло, всички мексикански десерти са изключително ароматни. Това се дължи на факта, че Мексико е най-големият износител на ванилия в света.
Още един продукт, който ацтеките подарили на европейците е какаото. В Мексико расте и огромно количество тропически плодове, което също оказва влияние върху характерния вкус на десертите.
Коментари