Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусни десерти от полската кухня

Вкусни десерти от полската кухня

Маково руло
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Полската кухня представлява съчетание на елементи, възприети от готварските традиции на различните националности, които живеят в страната от векове – евреи, украинци, белоруси и литовци.

Ето защо полската кухня е ставала все по-интересна с времето, а сладките изкушения - все по-разнообразни. Любими полски десерти са рулата с пълнеж от макови семена или сушени плодове и ядки; мазурек (десерт на слоеве), подобният на чийзкейк серник, който се приготвя с извара.

Серникът наподобява изключително много добре познатия на мнозина чийзкейк, но се отличава с доста по-голяма плътност на вкуса. Оригиналната рецепта е с полско бяло сирене, подобно на нещо средно между българско сирене и моцарела.

Серник

Рецептата може да се приготви или с отцедена извара, или със смес от равни части извара и изкиснато (обезсолено) сирене. В състава му влизат още стафиди, както и портокалови корички.

Поничките с пълнеж са много популярни в Полша и са традиционно ястие след Сирни Заговезни, но могат да се намерят в магазините през цялата година. Най-добрите са прясно приготвените в полските пекарни.

Добрата новина е, че можете да ги приготвите и вкъщи, въпреки че ще отнеме време, но пък си заслужава. Разбира се, плънката е изцяло по избор на домакинята, но ако желаете да се придържате към полските десертни традиции, то най-добре използвайте мармалад от рози.

Друг много характерен десерт е маково руло или както звучи на полски - маковьец. Приготвя се от тесто с мая. Макът се сварява, смила се, добавят се стафиди, мляко, мед и така приготвеният пълнеж се разстила върху кората, която се навива на руло и се оставя да втаса. Много специфична е есенцията, с която се ароматизира пълнежът - задължително горчив бадем.

Понички с пълнеж

Типичен деликатес е коледният пьерник, който може да бъде в два варианта - курабийки или кекс. Курабийките пьерник се приготвят един месец преди Коледа. Разбира се, много полски домакини приготвят вкусния десерт и през останалите 11 месеца от годината.

Пьерник е меден сладкиш, който датира още от праславянски времена. Сладкишът е изключително вкусен и се запазва пресен много дълго време. Може да се ползва и като блат за торта, като се разрязва на две и корите се намазват с мармалад.

Още вкусни десерти от полската кухня: Полски маков мус, Полски десерт от палачинки, Кралска мазурка, Кокосова мазурка, Мазурки, Кекс с маково семе и стафиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest