Полската кухня представлява съчетание на елементи, възприети от готварските традиции на различните националности, които живеят в страната от векове – евреи, украинци, белоруси и литовци.
Ето защо полската кухня е ставала все по-интересна с времето, а сладките изкушения - все по-разнообразни. Любими полски десерти са рулата с пълнеж от макови семена или сушени плодове и ядки; мазурек (десерт на слоеве), подобният на чийзкейк серник, който се приготвя с извара.
Серникът наподобява изключително много добре познатия на мнозина чийзкейк, но се отличава с доста по-голяма плътност на вкуса. Оригиналната рецепта е с полско бяло сирене, подобно на нещо средно между българско сирене и моцарела.
Рецептата може да се приготви или с отцедена извара, или със смес от равни части извара и изкиснато (обезсолено) сирене. В състава му влизат още стафиди, както и портокалови корички.
Поничките с пълнеж са много популярни в Полша и са традиционно ястие след Сирни Заговезни, но могат да се намерят в магазините през цялата година. Най-добрите са прясно приготвените в полските пекарни.
Добрата новина е, че можете да ги приготвите и вкъщи, въпреки че ще отнеме време, но пък си заслужава. Разбира се, плънката е изцяло по избор на домакинята, но ако желаете да се придържате към полските десертни традиции, то най-добре използвайте мармалад от рози.
Друг много характерен десерт е маково руло или както звучи на полски - маковьец. Приготвя се от тесто с мая. Макът се сварява, смила се, добавят се стафиди, мляко, мед и така приготвеният пълнеж се разстила върху кората, която се навива на руло и се оставя да втаса. Много специфична е есенцията, с която се ароматизира пълнежът - задължително горчив бадем.
Типичен деликатес е коледният пьерник, който може да бъде в два варианта - курабийки или кекс. Курабийките пьерник се приготвят един месец преди Коледа. Разбира се, много полски домакини приготвят вкусния десерт и през останалите 11 месеца от годината.
Пьерник е меден сладкиш, който датира още от праславянски времена. Сладкишът е изключително вкусен и се запазва пресен много дълго време. Може да се ползва и като блат за торта, като се разрязва на две и корите се намазват с мармалад.
Още вкусни десерти от полската кухня: Полски маков мус, Полски десерт от палачинки, Кралска мазурка, Кокосова мазурка, Мазурки, Кекс с маково семе и стафиди.
Коментари