Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Специалитети от полската кухня

Специалитети от полската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Специалитети от полската кухня

Полската кухня представлява уникално съчетание на готварските традиции на различните националности, живеещи в страната от векове – евреи, украинци, белоруси и литовци. Освен тях се откриват руски, немски, чешки и австрийски влияния, както и ястия, характерни за Италия, Франция и Близкия Изток.

Признат полски специалитет е кьелбеза (Kiełbasa). Това представлява колбас, пушен с дим от хвойна и плодови дървета. Като цяло полските кулинари са специалисти по пушените шунки, филетата и беконите. Широко популярни са и пастетите от месо, в това число и дивеч.

Основна част от дневното хранене на поляците е супата. Една от традиционните е боршч или борш с цвекло, обикновено сервирана с ушка - малки пелмени с месо или гъби.

Боршч

Полски Борш

Необходими продукти:

400 г свинско месо, половин не много голяма зелка, 1 малка глава червено цвекло, 1 морков, 1 червена чушка, 2 картофа, 50 г доматено пюре (или домати от буркан), 2 бульона или сол, дафинов лист

Начин на приготвяне:

Червеното цвекло и морковът се рендосват на едрото ренде. Задушават се в тенджерата и се добавят доматите и чушките. Зелката се нарязва на тънки ивички, а картофите - на кубчета. Добавя се и месото, нарязано на не много едри кубчета, заедно с вода и бульоните. Вари се в тенджера под налягане 45 минути. Може да се поднесе с лъжица заквасена сметана или кисело мляко.

Месото в полската кухня се приготвя всякак - задушено, печени и пържено. Поднася се както топло, така и студено. Гарнира се с различни сосове, горчица, настърган хрян, мариновани гъби или краставички. Най-известният кулинарен специалитет е котлет схабови, който представлява пържени свински филенца.

Котлет Шабови (Kotlet Schabowy)

Полски котлет Шабови

Необходими продукти:

1 свинско бонфиле, 3 скилидки пресован чесън, 1 ч.л. прясно смлян пипер, 3 листчета босилек, 3 стръка магданоз, 1 к.ч. олио/зехтин, 1 с.л. тъмен балсамов оцет, 1 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:

Филето се почиства от ципите. Всички подправки се нарязват, а чесънът се пресова. В купа се смесват мазнината със всички подправки и се разбърква до хомогенност. Филето се потапя в ароматната мазнина и хубаво се намазнява. Оставя се така за около час, като често се обръща. Тиганът се загрява на средна топлина. Филетата се слагат с мазнината в него и се пържат, като се обръщат от всички страни. Запържват се до златисто за около 8 минути, за по-тънко бонфиле и 10-12 - за по-голямо.

Националното ястие на Полша е Бигос. То се готви в продължение на три дни. В състава му има кисело зеле, няколко вида месо, пушени колбаси и гъби.

Едно от най-вкусните ястия с телешко месо пък е зрази завиане – задушени месни рула, пълнени с маринована краставичка, колбас и гъби, сервирани с елда.

От десертите полската кухня се гордее с рулата с пълнеж от макови семена или сушени плодове и ядки и Мазурек - десерт на слоеве, както и подобният на чийзкейк Серник, който се приготвя с извара.

Мазурек

Полски Мазурек

Необходими продукти:

1 и 1/4 ч.ч. (250 г) брашно, 120 г маргарин, 2 бр. жълтъци, 1 бр. белтък, 1 и 1/4 ч.ч. (250 г) пудра захар, сметана, щипка сода бикарбонат, 10 г масло, 2 с.л. (20 г) какао, 1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко, газирана вода

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява със 1/2 ч.ч. пудра захар и содата. Прибавя се ситно нарязаният маргарин и сместа се стрива. Добавят се жълтъците и сметаната. Прави се твърдо тесто, което се разделя на 3 части. Две трети от него се разточват във вид на правоъгълник. Поставя се в тавичка, отрязват се правилно краищата и се намазват с белтък.

Отгоре се поставят цилиндърчета, направени от третата третина на тестото. Притискат се леко, за да прилепнат добре. Полученото се изпича се в силна фурна до пожълтяване. В горещото мляко се прибавят 3/4 ч.ч. пудра захар и малко газирана вода. Вари се, като се бърка непрекъснато, докато глазурата се сгъсти. Прибавя се маслото, малко след това и какаото. Вари се до получаване на необходимата гъстота. С получената глазура се залива сладкишът, след като е изстинал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest