Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Специалитети от унгарската кухня

Специалитети от унгарската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Гулаш

В унгарската кухня преобладават месото, гъстите сосове и пикантният вкус – така нетипични за съседните и европейски народи. Това се дължи на залегналите навици от предците на унгарците – номадското племе маджарите. Те разчитали изцяло на уловен дивеч и на запаси от сушено месо поради непрестанното си движение.

Именно в резултат на тези номадски традиции се родили и най-известните унгарски ястия, които днес са синоним на местната кухня, като гулаш, пьоркьолт, токан и паприкаш. Разлика между тях почти няма.

Гулаш

Необходими продукти: 1 кг говеждо месо, 5 картофа, 4 чушки, 4 скилидки чесън, 2 глави лук, 2 моркова, 2 дафинови листа, 100 г домати (консерва), 2 с.л. брашно, 2 с.л. червен пипер, 50 г свинска мас, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. Ситно нарязаният лук се запържва в маста. Добавят се парчетата месо, овкусява се със сол и се запържва още няколко минути. Добавя се брашното и червеният пипер. Запържва още 1-2 минути.

Унгарски Гулаш

Чушките и морковите се нарязват на шайби, а картофите на едри парчета. Чушките и морковите се добавят към месото и се заливат с около 1 л вода. Добавят се дафиновият лист и нарязаният на ситно чесън. Вари се докато месото омекне, след което се добавят и картофите. Когато и те са полуготови, се добавят и доматите и се вари още 15 минути.

Освен ястия от месо, в наши дни унгарците консумират и много зеленчуци. Национален специалитет в тази насока е лечето. То се приготвя от домати и чушки с ориз.

Лечето

Необходими продукти: 600 г домати, 1 и 1/2 кг зелени чушки, 2 глави кромид лук, 80 г свинска мас, 1 с.л. сладък червен пипер, сол, 100 г ориз, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Чушките се нарязват на парчета. Доматите се пускат за няколко минути във вряща вода. Изваждат се внимателно, почистват се от люспата и се нарязват на четвъртинки. Лукът се нарязва на полукръгове.

Маста се стопява в голяма тенджера и лукът се запържва в нея до златисто. Прибавя се червеният пипер, чушките и доматите. Задушава се без капак на силен огън, докато част от течността се изпари. Когато това стане, температурата се намаля, ястието се захлупва и се вари.

Оризът се запържва отделно в малко олио. Прибавя към лечото малко преди да е готово, заедно с малко вода. Когато оризът се свари, ястието е готово.

Торта Добуш

По цял свят унгарците са известни още със своите десерти. Най-популярна е тортата Добуш, приготвяна с шоколадов крем и заливка от карамел и ядки.

Торта Добуш

Необходими продукти: 6 яйца, 120 г пудра захар, 120 г брашно, масло за намазване, брашно за поръсване, 150 г захар

За крема: 5 яйца, 60 г шоколад, 1 ч.ч. (200 г) пудра захар, 200 г масло, ванилена захар, ядки.

Начин на приготвяне:

Крем: Захарта, шоколадът и яйцата се бият на водна баня до сгъстяване. Кремът се отстранява и се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. Изстиналата смес се прибавя на части в разбитото масло. Добавя се ванилената захар и се бие до получаване на лек крем.

Торта: Жълтъците се разбиват с пудрата захар на светла лека пяна. Постепенно се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци и пресятото брашно. Тестото се разстила върху намазана с масло и поръсена с брашно тавичка във вид на 6 еднакво големи тънки кръгове, които се изпичат.

Пет от тях се намазват с крема и се нареждат един върху друг. Шестият се залива със златисто кафяв карамел (приготвен от стопяването на захарта в тиган), както и ядките. Тортата се нарязва с нож, намазан с масло. Поднася се на следващия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest