Израел е екзотична страна. За нас тя е необичайна и необикновена в повечето отношения. В същото време Израел по своему е супер логична и подредена. И това се отнася за всичко – култура, традиции, обичаи и дори кухня.
Израел е средиземноморска страна. Създадена в област, заобиколена само с араби, жителите и са предимно евреи, дошли предимно от Европа, но и такива, дошли от съседните арабски страни. Има даже и черни евреи от Етиопия, както и 20 процента араби. Спрямо това пъстро население да се говори за понятието израелска кухня е доста рисковано. Тук е събрана кухнята на целия свят.
Основното изискване за храната в Израел е тя да е “кашер”. Това ще рече, да не се смесват месни и млечни продукти. И ако искате да си направите сандвич с месо, интересна и единствена освен зеленчуците подправка, която ви предлага израелската кухня, е хумус. Хумусът като цяло се добавя във почти всичко в страната.
Хумус
Необходими продукти: 150 г сух нахут или 300 г от консерва, 2 супени лъжици сусамов тахан, сокът на половин лимон, 2-3 супени лъжици зехтин, сол
Начин на приготвяне: Съставките се смесват добре и сосът е готов за употреба. В него могат да се добавят още черен, червен пипер, чесън, лют червен пипер.
Едни от най-популярните израелски специалитета за похапване “на крак” са фалафел и шуармата. Фалафелът там представлява тестен джоб, пълнен с нахутени кюфтенца и салата, а шуармата е печено месо и хумус, завити в плоска питка.
Един от основните специалитети в израелската кухня е пащида. Той наподобява френския киш.
Пащида
Необходими продукти:
За тестото: 1 ч.ч. брашно, ½ пак. бакпулвер, 2 яйца, 125 г кисело мляко, 100 г разтопен маргарин
За плънка: 200 г гъби-консерва, 1 глава лук, 1 пакет крема сирене, 2 яйца.
Начин на приготвяне: Забърква се тестото от яйцата, млякото, маргарина и брашно с бакпулвер. 1 глава лук заедно с гъбите се запържват, след което се оставят да изстинат. Когато това стане, се прибавят двете яйца и крема сиренето. В намазана тавичка се изсипва тестото и по средата-плънката. Пече се на умерена фурна.
Почитатели на сладкото, израелците имат специалитет и в сладкарството.
Рогалах
Необходими продукти: 2 ч.ч. брашно тип 500, 1 щипка сол, 1 ч.ч. краве масло, 220 г сирене крема, 70 г сметана квасена, 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.л. канела на прах, 1 ч.ч. орехови ядки, смлени, 1 ч.ч. стафиди.
Начин на приготвяне: Маслото се реже на малки парченца. Брашното, солта, маслото, крема сиренето и сметаната се разбиват. Сместа се разпределя в 4 еднакви порции. Завиват се с фолио и се охлаждат за минимум 2 часа в хладилника. Захарта, канелата, орехите и стафидите се смесват.
Всяка порция тесто се разточва, като останалите се оставят на хладно, докато се обработва първата. Отгоре се поръсва със захар и ядки. Тестото леко се натиска. С нож за пица или остър кухненски нож всеки кръг се нарязва на 12 парчета.
Всяко от тях се навива като кроасан и се пече в предварително загрята фурна до готовност. Това се повтаря с всяка кора. След като са готови, рогалах се оставят да изстинат на решетка.
Коментари