Сръбската кухня се е оформила под влияние на средиземноморската, турската и австро-унгарската кухня. Точно затова в нея има много уникални ястия.
Едно от най-популярните предястия е негушският пршут – сушено свинско месо. То е наречено така, защото се смята, че в района на Негуши го приготвят най-добре.
Месото се приготвя, като се суши на чист планински въздух и се добавя единствено морска сол. Поднася се за предястие, обикновено с домашен хляб или проя – царевичен хляб, и каймак – млечно предястие от рода на сиренето.
Сръбски супи се наричат чорби. В Сърбия и Черна Гора най-популярни са телешката и рибената чорба, а също така и хранителната чорба от агнешко месо.
Много вкусно и необикновено ястие е караджорджева шницла – то представлява паниран шницел, напълнен с кашкавал и обвит в шунка. Също така популярна е и мучкалица – на вид напомня гулаш, но на вкус е по-пикантен, тъй като се приготвя с повече подправки.
Едно от популярните ястия в сръбската кухня е чепавичи, наричано още люля-кебап. Представлява малки приготвени на жар накълцани наденички, които се сервират с кръгчета лук и подправки.
Най-известни са сръбските специалитети на жар. Лидер при тях е сръбската плескавица. За приготвянето й каймата се мели няколко пъти, за да стане плескавицата мека и нежна.
Плескавицата често се поднася, сложена в разрязано на две хлебче, като върху плескавицата се слагат нарязани на тънко зеленчуци по избор и се овкусява с допълнителни подправки.
Можете да си я приготвите сами.
Необходими продукти: 400 грама телешко месо, 200 грама свинско месо, 120 грама накълцани люти чушки, 12 грама сол, 80 грама кълцан лук, 10 грама счукан чесън, 40 грама масло.
Начин на приготвяне: Свинското и телешкото месо се смилат веднъж, след това се смесват и се смилат отново. Получената кайма се посолява и се добавят всички подправки. Всичко се омесва добре и се оставя да почине 20 минути.
С длани се оформят сплескани кюфтета, които се намазват от двете страни с масло и може да се запържат или да се приготвят на електрическа скара, но най-вкусни стават на жар.
Коментари