Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните специалитети от китайската кухня

Най-популярните специалитети от китайската кухня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Китайска храна

В Китай смятат, че храната на хората идва от небето и затова храненето се възприема като специален ритуал, а не просто като задоволяване на ежедневна потребност.

Ястията се подбират така, че да преобладават течните и меките храни. Първо се пие зелен чай без захар и мляко, след което се сервират студени предястия – парченца месо, риба или зеленчуци.

Китайците се хранят по малко и без да бързат, те се наслаждават на храненето. При приключването на яденето се сервира бульон и след него - отново чай. Именно този състав и ред на ястията се смята за най-благоприятен за храносмилането.

Ястията се състоят от дребни парчета, които не изискват допълнителни усилия на масата. Тайната на китайските ястия е в нарязването и запържването на продуктите. Те се запържват в специален дълбок тиган, известен като уок, който е все по-предпочитан от домакините по света.

Китайска кухня

Малките парчета се готвят много бързо в разстопено масло на силен огън. Често в маслото първо се запържва бял пипер и джинджифил, което дава специален аромат на ястието.

Много използвана в китайската кухня е панировката. С нея могат да се приготвят практически всички продукти. Соята и продуктите от нея са много използвани в китайската кухня.

За китайската кухня е характерно смесването на иначе несъвместими вкусове и аромати, както и използването на кълнове. На китайската кухня дължим сладко-киселия сос.

Можете сами да приготвите зеленчукова смес по китайски.

Китайски рецепти

Необходими продукти: 20 грама сушени гъби, четвърт китайско зеле, 2 моркова, 1 краставица, 2 стръка зелен лук, половин глава кромид лук, 400 грама мариновани кестени, 400 грама консервиран бамбук, соеви кълнове, соев сос, сол и черен пипер на вкус.

Гъбите се накисват във вода, зелето се нарязва на тънки ивички, морковите също се нарязват на ивици, а краставицата се реже на тънки парчета.

Зеленият лук се срязва по средата и се нарязва на парчета от по два сантиметра. Бамбукът и кестените се отцеждат и се нарязват на дребни парчета. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в мазнина.

Към него се добавят зелето, морковите и една чаша вода. Задушават се за 15 минути, поръсват се със солта и черния пипер и се добавят краставиците и гъбите.

След 5 минути се слагат бамбукът, кестените, зеленият лук и кълновете. Полива се със соевия сос и се сваля от котлона. Покрива се с с капак или алуминиево фолио, за да се задуши за десетина минути, и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest