Уокът представлява китайски тиган, който притежава три отличителни черти от другите тигани – изпъкнало дъно, тънки стени и кръгла форма. Тази форма на съда позволява бързото му загряване, а ястията стават за броени минути. По този начин продуктите запазват максимално своите полезни вещества и витамини.
Бързият процес на пържене позволява на зеленчуците да останат хрупкави и приятни за консумиране. Онези, които искат да поддържат форма, също може да готвят в уок, заради бързото запържване на продуктите и минималното количество мазнина, което е необходимо.
Най-важното правило за готвене в уок е да нарежете ситно продуктите – зеленчуците се нарязват на тънки ивици, а месото на малки парченца.
Друго важно правило, което трябва да спазвате е последователността на добавяне на продуктите. Първо се изсипват по-бавно приготвящите се, като месо и зеленчуци. Онези продукти, които стават бързо трябва да се добавят в края на готвенето.
Не слагайте в уока прекалено много продукти едновременно. Това ще понижи температурата на готвене и накрая може да получите варени, а не хрупкащи зеленчуци. Количеството продукти, които могат да се запържват наведнъж е до 300 г. При пържене, температурата трябва да е много висока.
Постоянно трябва да се разбъркват продуктите – чрез лъжица или с подмятане. Формата на тигана позволява на зеленчуците да се концентрират в центъра, където е и основният източник на температура.
Когато сложите мазнината трябва да изчакате да се загрее много добре и тогава да изсипете продуктите. Ако смятате да добавите и соев сос, не го правете, докато всички съставки не са добре сготвени.
В случай че готвите месо, хубаво е предварително да го накиснете в желана марината, за да омекне и чак тогава да го сложите да се пържи.
Не е необходима много мазнина, в някои случаи стига дори една супена лъжица.
Колкото по твърд е един зеленчук, то толкова по-тънко трябва да бъде нарязан той.
Ако ястието, което искате да приготвите включва много съставки, запържвайте ги поотделно и чак накрая ги смесете.
В случай че задушавате продукти, най-напред ги запържете при непрекъснато бъркане. Няма нужда да покрива тигана с капак - и без него съставките ще станах крехки и ще се овкусят добре. Когато задушеното ястие е почти готово, овкусете с предпочитаните подправки.
Готвенето на пара с уок изиска допълнителна решетка, която се поставя след като водата в тигана заври. Тя не трябва да надвишава височината на решетката! След като заври, поставете месото или зеленчуците върху решетката. Този метод на готвене позволява запазването на полезните вещества в продукти и вкусен, свеж и хрупкав краен резултат.
Вижте нашето предложение за вкусни пържени зеленчуци в тиган уок.
Необходими продукти: 2 връзки пресен лук, 2 моркова, 1 тиквичка, 1 червена чушка, 2 с.л. сусамово олио, 150 мл соев сос, 250 г соеви кълнове, 200 г броколи.
Начин на приготвяне: Почистете зеленчуците и ги нарежете по дължина, накъсайте броколите на розички. Нагорещете добре олиото и запържете зеленчуците, без соевите кълнове. Подправете със сусамовото олио и соевия сос. Накрая добавете соевите кълнове и след около 2 минути ястието е готово.
На уок тиган също така можете да си направите пържен ориз по китайски, пържени спагети, крехко телешко на уок, сочно пилешко на уок и разбира се свинско на уок.
Коментари