Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви лефер?

Как се готви лефер?

готвене на лефер

Рибата лефер е позната също като чернокоп или гофан. Това е хищна морска риба, на която тялото е странично сплеснато. Разликата в наименованията зависи от големината на самата риба. Най-дребни са рибите до 200 грама тегло. Те се наричат чернокопи. Тези с тегло от 200 грама до килограм вече се обозначават като лефер, а най-едрите екземпляри са гофаните.

Рибата живее в източното и западното крайбрежие на Атлантика, а също в Средиземно и Черно море, поради което може да се намери сравнително лесно в нашите географски ширини. Леферът е ценен улов както за спортен, така и за промишлен риболов. Месото на рибата е плътно, с ниско съдържание на мазнини, с много високи вкусови качества.

Рибата лефер се готви по различни начини. Най-често се пече на скара, пържи се или се вари.

Вареният лефер е много вкусен с пресни гъби, а печеният толерира различни съставки като сирене, чери домати и билки.

Задушеният лефер е много приятен на вкус и затова съществуват много рецепти за лефер яхния. Макаронените изделия също правят добър тандем с лефера, ако се изберат подходящи подправки.

Рибата лефер на скара може да се поднесе след разфасоване и оформяне на филета, които се пекат с билки и подправки, или рибата се маринова и се пече на шиш.

как се готви лефер
Снимка: Стоянка Русенова

Традиционно у нас лефер се поднася печен на керемида, а в домашни условия се пече често на хартия с масло. Подправките с него са обичайните за риба - копър, лимон, чесън, домати и други.

Тази риба има редица ползи за здравето, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини, протеини, много високи дози калций, калий, йод, витамини от група В, D, Е, има висока хранителна стойност.

Рибата предотвратява регенеративните и сърдечни болести, има антиоксидантно действие, контролира кръвното, подобрява работата на артериите. Бързото заздравяване на раните, регенеративните възможности и превенцията на някои видове рак са сред положителните ползи от консумацията на лефер.

Все пак от консумация на тази силно харесвана риба трябва да се въздържат тези, които имат алергия към нея, както и страдащи от болен панкреас, черен дроб и със затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати