За да бъде езикът вкусен, той трябва да се приготви по специален начин. Преди да се готви, той трябва добре да се измие или да се бланшира и след това да се полее със студена вода.
След това се слага в тенджера, залива се със студена вода и на слаб огън се загрява до кипване. С решетъчна лъжица се отстранява пяната от повърхността.
Водата се посолява и езикът се сварява при температура, близка до точката на кипене – за целта след кипването на водата огънят се намалява.
След като поомекне, но не съвсем, във водата се добавят моркови, половин глава лук, нарязана на кръгчета, и корен от целина.
Езикът е готов, когато връхчето му лесно се пробожда с вилица. След като е сварен, езикът се отцежда и се нарязва на филийки с дебелина един сантиметър.
Вкусно се получава, ако сварите езика с дафинов лист. За целта при варенето, когато добавяте лука, моркова и целината, се добавят и два дафинови листа.
Език по царски се приготвя от сварен по класическия начин език и една консерва грах от 800 грама, а също така един морков, едно яйце, магданоз, копър и желатин.
Прецежда се бульонът, останал от варенето на езика, охлажда се, добавя се желатинът и се оставя за един час. След това се загрява, без да кипва, за да се разтвори желатинът.
В индивидуални форми или в голяма форма за кекс се подрежда езикът, нарязан на филийки, свареният и нарязан на кръгчета морков, нарязаното на кръгчета сварено яйца, грахът и зелените подправки.
Всичко се залива с готовия бульон и се оставя в хладилника за няколко часа, за да се стегне. Обръща се върху чиния и се сервира.
Коментари