Малцина са онези, които могат да останат равнодушни при мисълта за телешки език на фурна или телешки език в масло. Приготвянето на тези вкусотии започва със сваряването на телешкия език.
Когато купим телешки език, ако е замразен, най-напред размразяваме и оставяме да кисне около час в студена вода със сол.
Нещо повече. Кулинарите съветват преди да сварим телешкия език, да го посолим и да го оставим 24 часа в хладилника. Ако не го бързате, вслушайте се в съвета им.
Телешкият език може да се свари в обикновена тенджера за около 2 часа. Ако използвате тенджера под налягане, ще съкратите времето за сваряване на 50 мин. Следете го, защото телешкият език не трябва да се преварява!
В каквато и да е тенджера решите да го сварите, налейте студена вода, сложете езика и кипнете.
Изхвърлете първата вода, налейте чиста, прибавете един обелен морков и една главичка почистен кромид, без да ги режете. Тествайте езика дали се е сварил с остро ножче или вилица - трябва, като се набоде, да е мек.
Извадете и поставете езика в студена вода за 4-5 минути. Обелете го, докато е топъл все още, защото така се бели по-лесно. Ако го оставите необелен и изстине ще се затрудните, докато го обелите.
Обеленият език оставете на хладно да се стегне, ако е нужно го поставете във хладилник. По този начин ще можете без проблем да го нарежете на тънички филийки.
От тук на сетне вие решавате как да го сготвите - в масло, пане или на гозба. Ние препоръчваме непременно да опитате паниран език.
Вижте също как се бели език и кои са подправките подходящи за телешки език.
Коментари