Почистването на мидите не е сложна задача, но е изключително важна от част от приготвянето им. Първото, което трябва да се напрви е преглед на мидите, за да се отстранят дефектните миди. Как се познават те?
Много е лесно – просто чукнете леко по отворената мида – ако се затвори веднага, значи може да се консумира. Ако обаче си остане отворена задължително се изхвърлят. Отворените миди още преди да се сварени, са отровни и резулатите за стомаха са крайно неприятни. Следващият етап е премахване на т.нар. брада на мидите – това са онези кафяви израстъци, котио стърчат между двете черупки.
Премахването става като ряско се издърпат към посока на острия връх на мидата. След като почистите мидите ги потопете в съд с чиста студена вода и ги оставете да престоят 15-20 минути. Докато са накиснати те ще филтрират водата и по този начин всички песъчинки от тях ще излязат. След това почистете всяка една мида с помощта на четчица, като може да използвате и четка за зъби. Важно е по повърхността им да не остава нищо.
Измийте почистените миди по течаща вода и вече са готови за термична обработка. Може да звучи малко сложен процесът на почистване на мидите, но веднъж като научите технологията, след това няма да имате особени проблеми. Важно е да почиствате добре мидите, за да нямате стомашни проблеми след това.
След като сте почистили мидите, време е да преминете към тяхното приготвяне. А ние можем да ви препоръчаме да си приготвите някои от следните рецепти с миди: миди с ориз, панирани миди или пържени миди.
Коментари