Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-вкусните видове миди

Най-вкусните видове миди

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Най-вкусните видове миди

Тези няколко вида миди са безспорно едни от най-вкусните, които могат да се открият на европейския пазар.

Морска фина мида (Ruditapes Decussatus)

Една от най-вкусните миди. Скъпа е заради специфичния си вкус, текстура и заради лесното боравене с нея при готвене. Ruditapes Decussatus има прекрасен аромат. Консумира се както сурова, така и приготвена на скара. Въпреки че тези миди трябва да се употребяват прясно закупени, те могат да се съхраняват и в хладилник за няколко дни, увити във влажна кърпа. Комбинират се добре в ястия с боб, картофи и ориз.

Черни миди (Bivalvia)

Миди

Те са много вкусни и се характеризират с интензивния си морски вкус. Обикновено се приготвят на пара и е подходящо да се сервират с малко лимон или бяло вино. Вкусни са в банички, задушени с картофи или с грах. Деликатес са в района на Галисия и обикновено се приготвят с нотка на лимон и магданоз. Консумират се както за предястия, така и в основни ястия. С голям размер са, плътни и месести. Сготвени с шафран /може да е само щипка/ са невероятно вкусни, а шафранът придава на бульона за мидите, красив златистожълт оттенък.

Миди Сен Жак

Мидите Сен Жак са едно от любимите ястия за привържениците на морската храна. Произходът им е от Франция, където през Средновековието слугите на Сен-Жак де Компостел ги събирали, за да ги закачат на дрехите си. По този начин се означавали като посетители на това място. Днес тези миди са високо оценяван хранителен продукт, който присъства в много забележителни ястия.

Миди Navajas

Миди Дяволски нокът (Navajas)

Това са малко по-особени миди. Имат продълговата форма, а на вкус се доближават до този на рапана. Мидите Дяволски нокът са с меко и деликатно месо. По външен вид мидите приличат на бръснач. Могат да се ползват замразени, пресни. Най-добрият начин за приготвянето им е на скара или задушени с чесън.

Ароматни миди с чесън и бяло вино

Необходими продукти:

Миди - 24 бр.

зехтин

лук

скилидка чесън

дафинов лист

сухо бяло вино- 1/2 ч.ч.

сладък червен пипер

нарязан магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Приготвяме мидите в тенджера с много вода и сол, така че те да се освободят от пясъка. След като приключим, ги вадим.

В подходящ тиган с малко мазнина запържваме ситно нарязания чесън и лук, когато започнат да стават кафяви, добавяме дафиновия лист, чашата бяло вино и сладкия червен пипер. Оставяме да къкри за няколко минути и добавяме мидите. Оставяме ги да се готвят до готовност. Накрая поръсваме готовото ястие с миди с магданоз.

Стриди (Ostras, Oysters)

За да отворите тези стриди, трябва да ги държите в ръката си с кърпа и да ползвате специално ножче. Най-добрият начин да ги консумирате, е да ги отворите и да ги хапнете сурови. Можете да добавите лимон, бяло вино или водка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest