Макар лятото да се счита от мнозина за сезона, през който има огромно разнообразие от свежи плодове и зеленчуци, есенният сезон не е никак за подценяване.
Сещате ли се за онази песен, в която се пее „…А лятото е само на ужким, замирише ли на печени чушки...“? Самата истина. Но през есента се носи не само ароматът на печени чушки. Тогава се появяват много кореноплодни зеленчуци, патладжаните, праз лукът и др.
Ето защо тук ще ви предложим идеи как да си приготвите вкусни есенни разядки.
Разядка от праз и орехи
Това е една от най-лесните за приготвяне есенни разядки, а и именно есента е сезонът, в който се появява праз лукът. Освен него ще ви е нужна и глава лук, както и шепа орехи.
Нарежете на ситно 1-2 стръка праз лук и една глава кромид лук и ги запържете в масло. Прехвърлете ги в блендер. Подсушете с кухненско руло съда, в който сте ги изпържили, и прехвърлете в него счуканите орехи за кратко време, като непрекъснато ги разбърквате. Сложете и тях в блендера, както и една скилидка чесън. Добавете зехтин и миксирайте всички съставки до получаването на хомогенна смес. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Разядка с печени чушки
Опечете няколко червени чушки, обелете ги, изчакайте малко да се отцедят и ги нарежете на ситно. Добавете към тях 1- 2 настъргани сварени яйца и малко натрошено сирене. За получаване на подходяща за разядката текстура можете да използвате майонеза, сметана или кисело мляко с висок процент. Подправете с малко ситно нарязан магданоз и пресован чесън.
Разядка с патладжани
Патладжани може да намерите целогодишно, но за България сезонът им е от август до октомври. Което ги прави типичен есенен зеленчук, особено подходящ за направата на разнообразни разядки.
Най-лесно е да надупчите с вилица 1- 2 патладжана и да ги оставите да се изпекат в загрята на около 200 градуса фурна. Обелете ги, отцедете ги и ги пасирайте. След това можете да правите с тях буквално каквото си пожелаете. Можете да ги смесите с натрошено сирене и пресован чесън; да ги разбъркате с майонеза, чесън и ароматни билки или пък да добавите към тях лютеница и сирене.
Разядка от червено цвекло и орехи
Няма как да си говорим за есенни разядки, ако не споменем и един от най-характерните за есента кореноплодни зеленчуци - цвеклото.
За тази кулинарна идея ще ви е необходима 1 средно голяма глава червено цвекло, което трябва да сварите и да настържете на ренде. Оставете малко време, за да се отцеди сокът му, и към него прибавете около 1/2 ч.ч. настърган кашкавал и толкова майонеза, колкото да се получи пастетообразна консистенция. Преди да сервирате добавете и счукани орехови ядки към разядката с цвекло, но наистина непосредствено преди сервирането, защото в противен случай орехите могат да потъмнеят прекалено много. Да ви е сладко!
Вижте още от нашите вкусни предложения за:
- разядки с авокадо;
- вегетариански разядки.
Коментари