Супата е полезна и питателна храна и е добре да присъства редовно на трапезата. Най-вече през хладните дни на есента и зимата, когато сгрява и лекува простудите.
Най-добрият вариант за една супа е да се подберат продукти, които зреят в същия сезон. Това насища организма с витамините и минералите, които пресните продукти притежават, а заедно с това подсилва имунната система и пази от вирусни инфекции.
Броколи, карфиол, зеле, моркови, праз, тиква са все пълни с полезни вещества есенни зеленчуци, с които могат да се приготвят различни есенни рецепти супа.
Ето няколко малко по-нестандартни, но много полезни предложения за вкусна есенна супа.
Крем супа с грах, морков и лук
Необходими продукти:
- 1/4 кг консерва грах
- 1/4 л прясно мляко
- 1 глава лук
- 2 с.л. масло
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- Сол, черен пипер, червен пипер, магданоз
Приготвяне:
Морковът и лукът се режат на ситно, чесънът се пресова, а грахът се отцежда и измива. В тенджера се загрява маслото и чесънът се запържва в него. След 5 минути се добавя грахът. С бъркане той поема чесновия аромат и после се долива 600 милилитра вода. След като заври, се добавят морковът, лукът и подправките. Те врят още 10 минути. След свалянето от котлона се добавя млякото и сместа се пасира с пасатор. Сервира се в купички за супа с поръсен магданоз отгоре. Може да се добавят крутони.
Супа от тиква, ябълки и авокадо
- 300 грама тиква
- 1 ябълка
- 1-2 моркова
- 1/2 авокадо
- 2 с.л. зехтин
- Шипка канела и кардамон
- Сол на вкус
- Печени натрошени семки от тиква или слънчоглед
Приготвяне:
Тиквата се сварява и пасира. Морковите и ябълката също се сваряват и пасират. Всички продукти се смесват в супник и се долива гореща вода до желаната гъстота на супата от тиква. Овкусява се с подправките. Поднася се тази ароматна есенна супа украсена с натрошените семки. Може да се аранжира с парчета печена ябълка.
Кремсупа от кестени
Необходими продукти:
- 1 кг кестени
- 1 глава лук
- 1 глава целина
- 1/2 ч.ч. сметана за готвене
- Магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кестените се цепват и сваряват в подсолена вода. Обелват се и се намачкват с вилица. Лукът и целината се задушават с малко мазнина. Добавят се кестените и се заливат с 5 чаши гореща вода. След като поври, супата се овкусява със сол, пипер и се добавя магданоз. След като се свали от котлона, се добавя постепенно сметана, като се внимава да не се пресече. Пасира се и се поднася топла.
Други вкусни и леки супи, които препоръчваме да опитате, са:
- супата от карфиол;
- лучена супа;
Коментари