Диетолозите препоръчват да използвате повече моркови и лук, когато готвите, защото те запазват полезните си витамини и при топлинна обработка, и поддържат здравето и имунната система в перфектно състояние.
На първо място в списъка на топ-продуктите са морковите. Те са богати на хранителни вещества, полезни са за зрението и съдържат бета каротин, който е природен антиоксидант.
След биохимични реакции в организма той се превръща във витамин А – от една молекула бета каротин се образуват две молекули витамин А. Той е много важен за противовирусната защита на тялото. Витамин А взима участие в поддържането на добро зрение.
Морковите съдържат витамин К, който е необходим за нормалното съсирване на кръвта и бързото оздравяване и възстановяване на наранените тъкани.
Освен това в тях има хром, който участва в много биологични процеси, например в регулацията на нивото на глюкоза в кръвта, а също и в храносмилателните процеси.
Витамините К и А са мастноразтворими, което означава, че най-добре се усвояват в присъствието на мазнини. Всмукването на тези витамини зависи от много процеси, не само от наличните мазнини в храната, но и от състоянието на храносмилателната система.
Широко разпространено е мнението, че морковите се усвояват от организма само с олио или зехтин, масло или сметана, както и с други продукти, които съдържат мазнини.
Това обаче не е така. Витамините и микроелементите се всмукват при всяко положение, разликата е само в количеството усвоени полезни вещества.
Лукът, от своя страна, също съдържа природен антиоксидант – това е кверцитин, който профилактично действа като предпазване от редица сериозни заболявания.
Освен това лукът укрепва кръвоносните съдове, увеличава противовирусната защита на организма, оказва влияние върху нивото на холестерола и предотвратява образуването на тромби.
Коментари