Ястията, приготвени в гювечета, са изключително вкусни, но трябва да се спазват някои правила, за да се получат наистина добре.
Гювечетата се слагат в студена фурна и се загряват бавно. Не трябва да се охлаждат рязко, защото ще се спукат. По-добри са нелакираните съдове, които преди първото готвене трябва да се измият само с вода и да се сложи повечко мазнина, за да поеме съдът от нея.
Едно от класическите български ястия в гювече е сирене по шопски. Необходими продукти за една порция: 150-150 грама краве сирене, половин глава лук, 1 яйце, един средно голям домат, 2 супени лъжици масло, червен пипер, при желание - 1 люта чушка.
Стените и дъното на гювечето се намазват с масло. Сипва се нарязаният на ситно лук, отгоре се покрива със сиренето, което е нарязано на едри парчета, и всичко се поръсва с червения пипер.
Лютата чушка се нарязва на ивици или се стрива, ако е суха, и се добавя в гювечето. Отгоре се нареждат шайби домат, а върху тях се слага парче масло.
Похлупва се с капак и се слага във фурната да се запече за около 20 минути. След това отгоре се чуква яйцето и се връща и то да се запече. Поднася се украсено със стръкче магданоз и люта чушка.
Вкусна е традиционната свинска кавърма в гювечета. Необходими продукти за две порции: 300 грама свинско месо, 1 глава лук, 3 супени лъжици олио, 200 милилитра бяло вино, 2 яйца, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, половин лъжичка черен пипер.
Месото се нарязва на парчета и се запържва в олиото. Изважда се и на негово място се сипва лукът. Щом се позапържи, се добавя брашното и след 2-3 минути се сваля от огъня и се поръсва с червения и черния пипер.
На дъното на гювечетата се сипва лукът, върху него се разпределя месото и се сипва виното. Покриват се с капак и се пекат във фурната. След 20 минути се изваждат и във всяко гювече се чуква по 1 яйце. Връщат се във фурната за още 10 минути. Поднасят се топли, поръсени с нарязан на ситно магданоз.
Вкусно е гювече с пиле и гъби. Необходими продукти за две порции: 300 грама пилешко месо, 200 грама гъби, половин глава лук, черен пипер, сол, червен пипер, 200 грама бекон, 1 домат или 1 супена лъжица доматено пюре, 2 чорбаджийски чушки, 2 яйца.
Месото се запържва в тиган, поръсва се с червения и черния пипер, добавят се лукът и гъбите. На дъното на гювечетата се нарежда половината бекон, нарязан на тънки ивици и се покрива с месото и гъбите.
Отгоре се нареждат кръгчета домат и чорбаджийската чушка, нарязана на големи парчета. С останалата половина бекон се покрива всичко и се захлупва с капак.
Пекат се около половин час във фурната, след което се изваждат и във всяко гювече се чуква по 1 яйце. Запичат се без капак за около 10 минути. Поднасят се гарнирани с люта чушка и поръсени с магданоз.
Коментари