В забързаното ни ежедневие, често не ни остава време за готвене и някои вкусни традиционни български ястия потъват в забрава. Вижте нашите идеи и предложения.
Кюфтетата със сос са вкусно традиционно българско ястие. Приготвят се от 500 грама кайма, 1 глава лук, 1 килограм картофи, 3 супени лъжици пюре, 1 връзка магданоз, 1 чаена лъжичка червен пипер, черен пипер и сол на вкус, олио за запържване.
Лукът се обелва и се нарязва на ситно, смесва се с каймата, добавя се нарязаният на ситно магданоз, черният пипер и солта. Всичко се омесва добре и се оформят кюфтета. Всяко кюфте трябва да прилича на топка. Те се запържват и се вадят в отделна чиния.
Запържва се брашното, добавят се червеният пипер и доматеното пюре. Добавя се малко вряла вода и в сместа се добавят кюфтетата и нарязаните на малки кубчета картофи. Кюфтетата могат да се задушат с картофите или да се опекат.
Едно от най-традиционните ястия на българската трапеза е свинското с ориз. Необходими са 600 грама свинско, 1 чаена чаша ориз, 200 милилитра бульон, подправки на вкус.
Месото се нарязва на парчета и се запържва, като се добавя малко вода, за да се позадуши. Добавя се чаша и половина вряла вода и когато месото поомекне, се добавя оризът. След като поври на бавен огън десетина минути, се премества в тава, поръсва се с подправките и се пече, като се добави бульонът.
Друго традиционно, макар и не толкова популярно ястие, което е подходящо също така за празници като Гергьовден и Великден, са агнешките чревца на фурна.
Необходими са килограм агнешки чревца, 200 милилитра бульон, 100 грама масло, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 връзка зелен лук, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Чревцата се измиват много добре отвътре и отвън на течаща вода. След това три по три се сплитат на плитки. Нареждат се в кръгла тава. Бульонът се кипва и се добавят маслото и запърженото с червен пипер брашно, а след това – доматеното пюре.
Чревцата се заливат с тази смес и се поръсват с нарязан зелен лук и магданоз. Пекат се на фурна до порозовяване.
Коментари