Едно от традиционните български ястия е заек по ловджийски. Необходими продукти: един заек, 4 броя моркови, 2 глави лук, 2 супени лъжици брашно, половин лимон, половин чаена чаша олио, 1 супена лъжица доматено пюре, 300 грама печурки, 100 милилитра червено вино, 100 милилитра оцет, 3 дафинови листа, сол и черен пипер.
Заекът се накисва за шест часа в студена вода, в която са добавени две чаени лъжички оцет, а след това се вади и се залива с марината. Тя се прави от вода, 80 милилитра оцет, черния пипер и дафиновите листа, които се слагат в толкова вода, че да покрие целия заек.
Така заекът престоява едно денонощие, измива се добре със студена вода и се нарязва на едри парчета. Те се задушават до омекване в малко олио и вода. След като месото омекне, се вади и се слагат нарязаните на ситно лук и моркови, а след като поомекнат - доматеното пюре и брашното.
Залива се с виното и се кипва.
При нужда се добавя малко топла вода. Добавят се нарязаните печурки, резенчетата лимон, черен пипер и сол. След като гъбите са готови, всичко се разбърква и се изсипва в дълбок метален съд, а отгоре се нарежда месото. Пече се около два часа във фурната.
Традиционно българско ястие е друсаният кебап. Необходими продукти: 1 килограм свинско месо без мазнина, 6 глави лук, 2 люти чушки, 6 броя домати, 1 супена лъжица червен пипер, 80 милилитра червено вино, олио, сол, магданоз и черен пипер.
Месото се нарязва на не много големи парчета и се задушава в олио, в което е добавена малко вода. След като поомекне, се добавят нарязаният на ситно лук и нарязаните на ситно домати.
Съдът се похлупва с капак и ястието се задушава, като не се разбърква с лъжица, а се друса целият съд, без да се маха капакът. След петнадесетина минути се добавят лютите чушки, виното, червеният пипер и подправките. Сервира се топъл, с гарнитура от сварен ориз.
Любимо на деца и възрастни е пилето каша. Необходими продукти: 1 пиле, 4 глави лук, 100 грама масло, 1 чаена чаша и половина брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Пилето се нарязва на не много големи парчета и се сварява до омекване. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Добавят се червеният пипер и брашното и се налива по малко от пилешкия бульон, докато се получи каша. След като тя заври, се добавя месото и след пет минути се сваля от огъня.
Коментари