Едно от традиционните български ястия е яхнията. Тя е вкусна и хранителна и се приготвя лесно.
За яхниите е характерна запръжката с червен пипер. Тя се прави в случаите, когато не се слага ориз в ястието. Когато се слага ориз, яхнията е бяла. И в двата случая обаче се слага голямо количество лук.
Яхниите може да постни или месни, като за месните е необходимо повече време за приготвянето им и предварителна обработка на месото.
Постната боб яхния е вкусна и хранителна и подходяща за вегетарианци.
Необходими продукти: 2 големи глави лук, половин килограм зрял боб, 1 червена чушка, 1 морков, 5 скилидки чесън, малко целина - от зелената част, 4 домата или 4 супена лъжица доматено пюре, 80 мл олио, сол, 1 супена лъжица червен пипер, нарязани листа от джоджен.
Бобът се слага на котлона и щом заври, се излива водата. Измива се, връща се в тенджерата и се залива с 1, 5 литра вода. Лукът, морковът, чушката, целината и чесънът се нарязват на ситно и се сипват при боба, когато заври.
Оставя се на бавен огън за около два часа, докато бобът омекне. Посолява се и се сваля от котлона. В подходящ съд се прави запръжката – в загрятото олио се запържва брашното до златисто, прибавя се червеният пипер.
При непрестанно бъркане се добавят настърганите домати или доматеното пюре. Запръжката се сипва в тенджерата с боба, разбърква се добре и се оставя да заври.
Преди свалянето от огъня се сипва джодженът. Може да се сложи и суха люта чушка, за да бъде яхнията по-пикантна.
Попската яхния със свинско месо е една от най-вкусните яхнии.
Необходими продукти: 1 кг балучка, 500 гр обезкостено свинско месо, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 30 мл олио, 2 с.л доматено пюре, 1 чаша червено вино, червен пипер, черен пипер, сол, чубрица, дафинов лист.
В загрятото олио се запържва месото, нарязано на хапки. Добавят се нарязаните на дребно кромид лук и чесън. Щом всичко се позапържи, се поръсва с черния пипер, чубрицата и се слага дафиновият лист.
С решетъчна лъжица се вади месото и лукът и се слагат в чиния. В останалата мазнина се запържва почистената балучка, без да се нарязва.
За да не загори и да се задуши добре балучката, се добавя 1 чаша гореща вода. Щом водата се поизпари, месото се връща в тенджерата, посолява се, поръсва се с червения пипер и се залива с червеното вино.
Налива се още една чаша вода и оставете да къкри на слаб огън. Когато месото и лукчетата са напълно готови, яхнията се сгъстява с размито брашно и се добавя доматеното пюре.
Оставя се да поври още 5 минути, като се разбърквате от време на време. Поднася се топла и поръсена с магданоз.
Коментари