Почти няма човек, който да не е ходил на село при баба и дядо. Бабините рецепти за мекици, баници, тутманици, попара и още куп други вкусни традиционни български закуски са любими на малки и големи.
За жалост обаче живеем в много забързан свят и в забързаното си ежедневие гледаме да хапваме нещо на бързо и на крак и забравяме да се наслаждаваме на храната. В повечето случаи в днешно време хората закусват сандвич, кафе и в най-добрия случай - препечена филийка. Почти всички забравихме невероятните вкусотийки, които нашите баби и майки ни правеха, когато бяхме малки.
Тази статия има за цел да ни припомни кои са традиционните български закуски и защо е важно закуската ни да е вкусна и питателна. Закуската е най-важното хранене за деня и тя трябва да бъде не само полезна и да ни дава енергия, но и да е вкусна. Повечето хора обаче смятат, че закуската е просто едно хапване на бързо, на път за работа или училище.
Има няколко вида закуски - сутрешна, преди обяд, следобедна, нощна или среднощна. Поради навлязлото напоследък така наречено здравословно и модерно хранене ние българите забравихме да хапваме от бабините тестени закуски, защото според новите стандарти на хранене те са вредни, което до известна степен е вярно. Вредата обаче идва, ако се прекалява с тях, както има вреда и ако прекалите с каквото и да е друго.
Ако се храните балансирано и в малки количества - тестените закуски могат да бъдат много полезни източници на много енергия. А ето и кои са наистина
Традиционните български закуски
1. Твърди закуски
Мекици, пържени или печени кифлички, понички, банички. Други популярни закуски в тази категория са тутманик, катми, палачинки, курабийки, домашноприготвени бисквити и др. Преди доста години в кухнята на старите българи, думата "мекица" се използвала като антоним на думата "твърдица" - тази дума се използвала за наименование на тънка и хрупкава питка, която е изпечена на сач. Сега тези питки се наричат пърленки.
2. Течни закуски
Течните закуски могат да бъдат попари, сварени тестени изделия, и др. Една от най-популярните ни закуски в течен вид е любимата на всички ни попара, която, както знаем, се прави със сухари или сух хляб, които могат да се залеят или с чай, или прясно мляко или просто с подсладена гореща вода. Друга разпространена течна закуска у нас е такава с тестено макаронено изделие /спагети, макарони, юфка и др/, което може да бъде хапвано с бульон, който в повечето случаи се прави отделно или със сос.
3. Пържени закуски
Третият вид традиционни български закуски са пържените - от този вид закуски най-разпространени са мекиците, поничките, пържените филийки, бухтичките, кифличките и т.н. Според това как точно са приготвени кифличките, те могат да бъдат или солени или сладки; в мекиците пък може да има сирене, а може и да няма, могат да бъдат приготвени както с животинска, така и с растителна мазнина. А както вече споменахме, една от най-често приготвяните и обичани закуски в България са пържените филийки.
4. Печени закуски
Този вид закуски са едни от най-разпространените закуски у нас. Те могат да бъдат тестени изделия, тестени ястия и хляб. От този вид закуски, както всички знаем, е любимата на много българи традиционна българска баница, а освен голяма баница, можем да си приготвим и малки банички. Има една традиционна българска закуска, която представлява гарнирана пита с различна плънка, която много прилична на италианската пица, но тя все по-рядко присъства на нашата трапеза. Други популярни закуски в тази категория са така наречените кренвиршки, кашкавалки, сиренки. Любима и често приготвяна остава баницата от хляб - с яйца, мляко и сирене - така наречената Циганска баница. Циганска баница някои хора казват и на филия, намазана с олио или мас и поръсена с червен пипер и чубрица.
Най-често хапвани закуски в България:
1. Баница - това е традиционна за България закуска и се прави с кори за баница, които могат да бъдат домашно точени, купени, финни, печени на сач и още много други видове. Най-честата плънка за баница са яйца и сирене, но може да бъде направена със спанак и сирене, тиква / тиквеник/, зеле / зелник/, праз / празеник/ и много други варианти. Може да се приготви и с кайма;
2. Бюрек - Бюрекът също е вид баница, която се прави в съседна Турция. Разликата е в това, че в бюрека се използва краве масло, вместо слънчогледово олио и се залива с повече яйца от баницата;
3. Погача - Това е вид хляб, който бива наричан още питка. За нейната направа също се използват яйца и може да има плънка от сирене, а може и без плънка;
4. Казънлъшки понички - Това е тестена закуска, която е вид пържено тесто в кръгла форма, в средата на която има дупка, която накрая се поръсва с пудра захар;
5. Клин - Това също е вид баница, който обаче се приготвя само с две кори с плънка по средата, която се приготвя на плоча, след което се намазва с масло;
6. Мекици - Мекиците са любими на малки и големи. Приготвят се от тесто, което се готви в сгорещено олио. Най-често мекиците ги хапваме на закуска, поръсени с пудра захар, а може да са и с плънка от сирене;
7. Пататник - Пататникът също може да бъде сервиран на закуска. Прави се от картофи, които са настъргани, а към тях се добавят лук, сол, сирене, джоджен и всичко се пече на много бавен огън;
8. Тутманик - Тутманикът също е вид баница, корите на която не се увиват, а се налагат една върху друга, а между тях може да има плънка от месо или сирене;
9. Пържени филийки - Това е закуска, която е обичана от малки и големи. Това е просто хляб, потопен в яйца и ли в яйца и мляко, и изпържен в сгорещено олио до златисто.
Коментари