Традиционните български рецепти са се формирали векове наред и всекидневно присъстват в бита ни. Традициите в овкусяването и изградените методи и техники за приготвяне представляват синтез от европейската и азиатска кухня.
Българската кухня е много богата на супи. Традиционните са зеленчуковите, месните и рибните. Някои от тях се приготвят според сезона. И понеже страшно много обичаме нашенските супи, решихме да ги съберем на едно място и да ви ги представим.
Таратор – Типично сезонна студена супа, приготвена от кисело мляко, с нарязани на ситно краставица, олио, сол, копър и чесън.
Супа топчета – Така обичаната супа, имаща в състава си дребни кюфтенца.
Пилешка супа – Пилешката супа се приготвя навсякъде. В селските семейства се използва прясно заклана кокошка. Застройва се с кисело или прясно мляко, яйце, зеленчуци и фиде.
Боб чорба – Бобът е култура, която се приготвя във всяко едно домакинство, поне по няколко пъти на месец. Представлява чорба от сварен боб и зеленчуци, която може да се консумира със или без запръжка.
Супа от леща – Подобно на боба, лещата е широко разпространена. Приготвя се от сварена леща с чесън, запържена с червен пипер.
Гъбена чорба – Тази чорба се приготвя от диви или култивирани гъби, ориз, запържена с червен пипер.
Рибена чорба – По-типична за крайречните и крайморски райони, традиционната рибена супа е леко люта. Може да се сервира бистра или със застройка от яйце и кисело мляко.
Шкембе чорба – Изключително популярна сред хората, искащи да изгонят сутрешното неразположение, както и при курбани. Шкембе чорбата се приготвя супа от сварено и нарязано на дребно телешко или агнешко шкембе, прясно мляко и лют червен пипер. Сервира се задължително с овкусяване от оцет и чесън.
Курбан чорба – Курбан чорбата е изцяло обредна супа. Приготвя се на лични и обществени празници. Включва зеленчуци и агнешко или телешко месо в състава си. Застройва се с пресечени яйца и запържен червен пипер.
Телешко варено – Освен като супа, телешко вареното може да се приготвя и като ястие от телешко месо със зеленчуци.
В различните райони на България супите се приготвят по различен начин. Понякога една и съща супа изглежда и има коренно различна визия и вкус от такава в друг район, с други традиции.
Коментари