Сред традиционните английски супи е супата от телешки бъбреци.
Необходими продукти: половин килограм телешки бъбреци, 2 литра вода, 2 супени лъжици брашно, 1 глава лук, 3 супени лъжици масло, 1 лимон, сол и черен пипер на вкус, щипка лют червен пипер.
Начин на приготвяне: Бъбреците се разрязват по дължина, премахват се ципите и мазнините и се киснат 3 часа във вода. Измиват се с вода и се кипват. След това отново се измиват със студена вода и се режат на филийки.
Бъбреците се панират в брашно и се пържат до златисто. Лукът се нарязва и се запържва до прозрачност. Запържените бъбреци се заливат с 2 литра вода и се варят до омекване. Солят се, добавя се черният пипер и сокът на лимона. Добавя се лютият червен пипер и се сервира.
Английската супа с боб също е много популярна.
Необходими продукти: 500 грама свинско месо, 250 грама телешка кайма, 1 морков, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чаша червен боб, половин чаша сварен грах, 1 чаша сварен зелен фасул, 2 едри картофа, 2 супени лъжици доматено пюре, 2 дафинови листа, сол и черен пипер на вкус, мазнина за пържене.
Начин на приготвяне: Месото се сварява до омекване. Сваля се пяната, добавя се солта и дафиновият лист. Бобът се сварява в отделна тенджера и се отцежда.
Свареното месо се вади от бульона и в него се добавя свареният фасул, нарязаният на ситно морков и нарязаните на кубчета картофи.
Добавят се фасулът и грахът и всичко се вари 25 минути. Каймата се запържва леко, докато не промени цвета си. Лукът се запържва, добавя се доматеното пюре.
Всичко това се добавя в бульона. Свареното месо се нарязва на ситно и се добавя в бульона. Добавя се нарязаният на ситно чесън и всичко се вари 10 минути.
Английската супа коки-локи по традиция се прави с месо от петел, но може да се използва и пилешко.
Необходими продукти: 1 пиле – около кило и половина, 3 стръка праз лук, 20 сушени сини сливи, 100 грама ориз, 4 карамфилчета, 3 дафинови листа, 3 клончета магданоз, 3 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка кафява захар, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Пилето се измива и се сварява до омекване. Празът се разрязва на две, връзва се на китка и се добавя към пилето. Соли се, добавя се захарта и подправките и се вари час и половина, като няколко пъти се добавя вряла вода.
Добавят се сините сливи и оризът и всичко се оставя да ври 20 минути. Сваля се от огъня, вади се пилето и празът от бульона. Пилето се нарязва на ситно и се връща в супата. Сервира се с магданоз.
Коментари