Съвременният начин на живот не позволява да се консумират редовно супи. А супите, особено диетичните, са много полезни за здравето и добрата фигура.
Зеленчуковите супи, в които е добавена малко сметана или кисело мляко, спомагат за изработването на специални ферменти, които разграждат белтъчините.
Тези супи не влияят върху киселинността на стомаха, затова могат да се ядат дори при заболявания на стомашно-чревния тракт. Не е добре да се използват много подправки за диетичните супи.
Хората, които искат да са със строен силует, трябва да се ориентират към супите, с които да заместят някое основно ястие. Супата засища бързо, защото пълни стомаха, и се усвоява лесно.
При затлъстяване не се препоръчва да се премине изцяло на вегетариански супи, защото това може да доведе до стомашни проблеми. Супата може да намали риска от възникване на сърдечни заболявания.
Пилешката супа е много полезна при хрема, но не трябва да е прекалено мазна и силна. Диетичните супи могат да са само домашно приготвени, а не от пакетче.
В такива супи се слага съвсем малко сол. Диетичните супи врят малко време, защото при дълга топлинна обработка полезните им вещества се унищожават.
Зеленчуците трябва да се пускат в кипяща вода, за да се запазят витамините им. Преди да сложите морковите в супата, леко ги задушете в масло, за да се разтвори каротинът в мазнината.
Супата, в която е добавена такава мазнина, получава красив оранжев оттенък. Диетичните супи се готвят и веднага се консумират. На другия ден те вече са изгубили повечето си полезни вещества.
Пригответе диетична супа с босилек, която е много популярна в Италия. Нарежете малка глава лук, нарежете я и я запържете до златисто.
Добавете в тигана грах, задушете за няколко минути и след това прехвърлете зеленчуците в тенджера с вряща вода. Варете петнадесет минути. Свалете от огъня и добавете две супени лъжици сметана и две шепи нарязан босилек.
Коментари