Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Диетични зимни супи

Диетични зимни супи

диетична зимна супа
Снимка: Ivelina

Целта на всяка диетична храна е да подобри състоянието на организма. Крилатата мисъл на Хипократ, че ние сме това, което ядем, наистина работи за здравето на тялото. В пълна степен това важи за супите.

Диетичните супи са предците на всяка здравословна храна. Какви диетични супи са подходящи за студените зимни месеци?

Диетичните супи като цяло се състоят от 50 процента вода, тя е в основата на всяка течна храна. В допълнение към този компонент може да се добавят зеленчуци, риба, месо и дори плодове. По време на готвенето водата се обогатява с добавените хранителни вещества и се получава бульон, който е основата на супата. Той не само се абсорбира бързо и лесно от тялото, но и е много хранителен, както и диетичен.

За зимата са подходящи всички топли супи, а те са болшинството сред тази храна. Според методите на приготвяне супите могат да бъдат прозрачни, на основата на концентриран бульон, плътни супи с яйца, мляко или брашно за сгъстяване, както и крем супи.

Зеленчукови супи

Зеленчуковите диетични супи са много популярна храна както през лятото, така и през зимата. Тъй като зеленчуците губят витамините и минералите в процеса на готвене, за да запази супата своите хранителни качества, зеленчуците трябва да бъдат приготвени максимално бързо.

Втората важна особеност на тези супи е, че всяка от съставките има различен биохимичен състав, плътност и оттам различна продължителност на готвене. Затова е важно да се спазва редът на добавяне на отделните съставки.

Подходящи зеленчукови зимни супи са тези от моркови, картофи, тиква, доматената супа, както и микс от зеленчуци.

Супи от месо и риба

Месните и рибни супи са много питателни и също чудесна идея за зимна супа. От гледна точка на диетичното хранене тези супи се ценят заради високото съдържание на протеини, мазнини, аминокиселини, минерали, а рибните заради фосфора. Тези елементи са по-устойчиви на топлина от витамините. Затова месото и рибата дори при по-продължителна топлинна обработка запазват хранителната си стойност.

Този тип супи се готвят на базата на месни и рибни бульони и като добавка им се слагат зеленчуци. Няма специални тънкости и изисквания за тяхното готвене, освен избора на продукти с високо качество.

зимна рибна супа
Снимка: Sevdalina Irikova

Пилешката и агнешката супа, рибената чорба, супата от пача или известната шкембе чорба са най-известните зимни месни и рибни супи.

Млечни супи

Като правило за приготвяне на млечна супа най-често се използват тестени или зърнени култури като съставка. Има обаче рецепти за млечни супи със зеленчуци или плодове. Такава диетична супа се консумира основно от деца, бременни жени, както и хора, страдащи от липса на калций в организма.

За млечните супи се използват млечни продукти с различно съдържание на мазнини, с добавка на вода или без да се добавя още течност. Пастата или зърнените храни се слагат към кипящото мляко при непрекъснато разбъркване. Добавки като канела, шафран или ванилия са често срещани при тези супи.

Най-известните млечни диетични супи, които са идеални за зимата, са тези от елда и мляко, крем супата от сметана, тиква и морков, диетичната супа от зеленчуци и млечни продукти - масло и сметана, както и диетичната супа с ориз, пуешко месо и сирене.

Вариациите при всички видове зимни диетични супи са многобройни, но е нужно при всички да се спазват общите за супите изисквания - внимателно да се прецени количеството вода, да не се добавя вода по време на варенето, защото тя разваля качеството на бульона и да не се оставя супата да кипне, защото това също разваля качеството на тази храна.

Вижте и някои идеи за:

- зимни напитки;

- зимни десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest