Зимата е периодът, през който няма как да не готвим топли супички, с които да се сгреем през най-студените дни на годината. Независимо дали са месни, зеленчукови, млечни или дори плодови, е добре именно през този период те да се поднасят топли.
За съжаление, тъй като зимата не отминава толкова бързо, колкото ни се желае, бързо се изчерпват и идеите ни за зимни супи.
Ето защо тук Ви предлагаме 3 по-нестандартни рецепти за супи, които са подходящи за приготвяне именно през зимния сезон:
Сладка супа с ябълки
Необходими продукти: 450 г ябълки, 1 с. л. брашно, 1 с. л. масло, 2 ч. л. канела, 1 с. л. мед, 3 зрънца бахар, щипка млян карамфил, 1 ч. л. лимонов сок.
Начин на приготвяне: Обелените и нарязани на кубчета ябълки се сваряват до омекване и към тях се добавя лимоновият сок, канелата и по желание малко захар.
Всичко се пасира и прецежда, а в отделен съд се прави запръжка от брашното и маслото. Към тях се прибавя ябълковата течност и около 0. 7 л. вода. Супата се оставя да заври, подправя се с бахар и карамфил и се сервира заедно с крутони.
Кремсупа от тиква
Необходими продукти: 500 г тиква, няколко стръка праз лук, 1 кубче телешки бульон, 100 мл сметана, 1 бучка масло, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Телешкият бульон се кипва и към него се прибавят нарязаните на ролца праз-лук и нарязаната на кубчета тиква.
След като омекнат, супата се пасира и към нея се добавя маслото, сметаната и останалите подправки. По желание може да бъде гарнирана със ситно нарязан магданоз или див чесън.
Свинска супа със сухи чушки
Необходими продукти: 300 г свинско месо, 6- 7 сухи чушки, 4 скилидки чесън, 1 глава кромид лук, 1 морков, сокът от 3 домата, 2 с. л. ориз, сол, черен пипер и чубрица на вкус.
Начин на приготвяне: Свинското месо се измива, нарязва и се слага да се вари като се премахва пяната. След около 90 мин към него се прибавят ситно нарязаните лук, морков и чушки.
След около 15 мин. се добавят оризът, доматите и ситно нарязаните скилидки чесън. Супата се подправя със сол, черен пипер и чубрица на вкус и е готова за сервиране.
Коментари