Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три невероятни руски студени супи, които трябва да опитате

Три невероятни руски студени супи, които трябва да опитате

Ботвиня

Така както българите обожаваме през горещите летни дни да похапваме студен таратор, а испанците ароматно гаспачо, така и руснаците имат свои забележителни рецепти за студени супи. Те се консумират именно през лятото или ранната есен, когато времето все още е прекалено горещо и имат тонизиращо и утоляващо жаждата действие. Ето 3 традиционни рецепти за руски студени супи:

Ботвиня

Необходими продукти: 550 г бяла риба или сьомга, 150 г листа от червено цвекло, 150 г спанак, 150 г киселец, 100 г корен от хрян, 3 краставици, 3 твърдо сварени яйца, 100 г зелен лук, 1 връзка копър, 1 лимон, 500 мл ябълков квас, 500 мл хлебен квас, сол, захар и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на големи парчета и се сварява. Зелените зеленчуци без лука също се сваряват, след което се претриват през сито. Яйцата, лукът и краставицата се нарязват на ситно, а хрянът се настъргва и се прибавят към останалите зеленчуци. Добавят се и двата вида квас и всички останали подправки. Рибата се изсипва в чиния и се залива с така приготвената ботвиня.

Окрошка

Окрошка

Необходими продукти: 2 краставици, 1500 мл квас, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. захар, няколко стръка зелен лук, хрян на вкус, 1 връзка копър, 500 мл сметана, сол на вкус, 2 твърдо сварени яйца.

Начин на приготвяне: Жълтъците на твърдо сварените яйца се смесват с горчицата, рендосания корен от хрян, захарта и солта и към тях се добавя 1 ч. ч. квас. Краставиците, лукът и белтъците се нарязват и към тях се слагат 2 ч. ч. квас., след което се изсипват към яйчената смес. Всичко това се оставя да се охлади и преди сервирането се добавя останалата квас, по 2 с. л. сметана на порция и ситно нарязан копър.

Холодник

Необходими продукти: 10 домата, 2 ч. ч. сметана, 150 г зелен лук, 10 сварени картофа, сол и черен пипер на вкус, 1 л зеленчуков бульон.

Хлодник

Начин на приготвяне: Доматите се обелват и се настъргват. Към тях се добавя ситно нарязаният пресен лук, нарязаните на кубчета картофи и копъра. Подправя се на сол и черен пипер, добавя се бульонът и холодника се сипва в купички, като към всяка порция се добавят по 2 с. л. сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest