Така както българите обожаваме през горещите летни дни да похапваме студен таратор, а испанците ароматно гаспачо, така и руснаците имат свои забележителни рецепти за студени супи. Те се консумират именно през лятото или ранната есен, когато времето все още е прекалено горещо и имат тонизиращо и утоляващо жаждата действие. Ето 3 традиционни рецепти за руски студени супи:
Ботвиня
Необходими продукти: 550 г бяла риба или сьомга, 150 г листа от червено цвекло, 150 г спанак, 150 г киселец, 100 г корен от хрян, 3 краставици, 3 твърдо сварени яйца, 100 г зелен лук, 1 връзка копър, 1 лимон, 500 мл ябълков квас, 500 мл хлебен квас, сол, захар и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на големи парчета и се сварява. Зелените зеленчуци без лука също се сваряват, след което се претриват през сито. Яйцата, лукът и краставицата се нарязват на ситно, а хрянът се настъргва и се прибавят към останалите зеленчуци. Добавят се и двата вида квас и всички останали подправки. Рибата се изсипва в чиния и се залива с така приготвената ботвиня.
Окрошка
Необходими продукти: 2 краставици, 1500 мл квас, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. захар, няколко стръка зелен лук, хрян на вкус, 1 връзка копър, 500 мл сметана, сол на вкус, 2 твърдо сварени яйца.
Начин на приготвяне: Жълтъците на твърдо сварените яйца се смесват с горчицата, рендосания корен от хрян, захарта и солта и към тях се добавя 1 ч. ч. квас. Краставиците, лукът и белтъците се нарязват и към тях се слагат 2 ч. ч. квас., след което се изсипват към яйчената смес. Всичко това се оставя да се охлади и преди сервирането се добавя останалата квас, по 2 с. л. сметана на порция и ситно нарязан копър.
Холодник
Необходими продукти: 10 домата, 2 ч. ч. сметана, 150 г зелен лук, 10 сварени картофа, сол и черен пипер на вкус, 1 л зеленчуков бульон.
Начин на приготвяне: Доматите се обелват и се настъргват. Към тях се добавя ситно нарязаният пресен лук, нарязаните на кубчета картофи и копъра. Подправя се на сол и черен пипер, добавя се бульонът и холодника се сипва в купички, като към всяка порция се добавят по 2 с. л. сметана.
Коментари