Всеки годишен сезон предполага и промени в основните храни, които употребяваме. В топлото време отпада необходимостта от затопляне на организма.
Сърцето и кръвоносните съдове работят усилено, тъй като знойният въздух и активните слънчеви ултравиолетови лъчи не са сред най-полезните фактори за здравето ни. Човек се поти обилно. Затова употребата на достатъчно течности е задължителна.
Плодове и зеленчуци могат да се ядат в неограничено количество, но мазната и тежка храна трябва да се ограничи. Тя е сериозно натоварване и за стомашно-чревния тракт, и за сърцето.
Заменете месните супи със супи от спанак, коприва, лапад. Не забравяйте да ги подправите с копър, магданоз и няколко лъжици кисело мляко.
Студените супи, минералната вода, кисело-млечните напитки, пресните сокове и зеленчуковите отвари утоляват жаждата и съдържат полезни вещества и минерали, в това число белтъчини и калций.
Сведете до минимум топлинната обработка на плодовете и зеленчуците. Забравете за мазните подправки като майонеза и сметана. Към салатите добавяйте само растителни масла и лимонов сок.
Съчетанието на пресни плодове и зеленчуци със захар или сол способства за намаляване на съдържащите се в тях полезни вещества, затова най-добре консумирайте плодовете и зеленчуците просто добре измити.
Не трябва напълно да се откажете от месото през лятото. Избирайте говеждо или телешко месо без мазнини, но избягвайте да го приготвяте на скара. Много по-лесно вашият организъм, особено ако все още не е укрепнал след зимно-пролетната авитаминоза, ще усвои вареното или задушено месо.
Коментари