Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни напитки от шипки за студените дни

Здравословни напитки от шипки за студените дни

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Здравословни напитки от шипки за студените дни

Шипката е известна със своите полезни свойства. Това е редкият случай, когато полезният продукт е наистина вкусен. Шипките могат да се използват за приготвяне на много вкусни напитки, които не само ще ви стоплят в мразовита зима, но и ще ви помогнат да се справите с болестите и да подобрите здравето си. Това е причината много хора сами да отглеждат шипки.

Здравословни напитки от шипки за студените дни

Настойка от шипки

По всички правила се приготвя отвара от шипки. Но най-удобният начин за приготвяне на екстракт от шипки в съвременните условия е да се влива в термос. Както показва опитът на жителите, по този начин на приготвяне е възможно да се запазят всички полезни свойства на шипката, като същевременно се наслаждавате на вкусни зимни напитки.

Поставете шипките в термос и ги залейте с вряща вода. След 6 часа ще имате ароматна настойка от шипка с богат вкус. По желание може да се подслади с мед. Шипковата настойка укрепва имунната система, помага бързо да се справите с настинки и вирусни заболявания. Нормализира функционирането на храносмилателната система и включва механизмите за вътрешно прочистване на тялото поради жлъчегонния ефект. Шипката е особено полезна при преумора, слабост, изтощение на организма.

Отвара от шипка

Жените непременно трябва да опитат отвара от шипка с мента. Шипката и ментата трябва да се потопят в тенджера с вода, изчакайте да заври, изключете котлона и го дръжте под затворен капак, докато изстине. Ментата придава на тази напитка освежаващ вкус и аромат.

Ползите от шипките в напитката се удвояват от полезните ефекти на ментата. Ментата е едно от средствата за нормализиране на храносмилането. Традиционната медицина предлага използването на мента при хормонални нарушения, по време на болезнена менструация, по време на менопауза, по време на предменструален синдром. Ментата от тази гледна точка намалява нивото на мъжките хормони в тялото на жената. Този въпрос обаче е доста спорен. Ментата има спазмолитично, успокояващо действие, повлиява положително вътрешния баланс на целия организъм (повлиява хомеостазата).

Отвара от шипки с джинджифил

Отвара от шипки

Ако често страдате от настинки или искате да отслабнете и да подобрите храносмилането, обърнете внимание на рецептата за отвара от шипка с джинджифил. Шипка и ситно нарязан корен от джинджифил (предварително обелен) се поставят в черпак с вода, довеждат се до кипене, варят се 5 минути, след което огънят се изключва и се влива в продължение на 15 минути. По-добре е да пиете тази ароматна, леко пареща напитка топла или дори гореща, подсладена с мед. Можете да добавите пръчица канела към бульона, ако харесвате пикантния вкус на тази подправка.

Джинджифилът разпалва храносмилателния огън, насърчава по-доброто смилане на храната и прочистването на тялото. Бързо облекчава възпалението на устата и гърлото, убива микробите и помага на организма да се справи с вирусите. Джинджифилът ускорява метаболизма и помага да се отървете от излишните килограми. Отварата от шипка с джинджифил ефективно укрепва имунната система и лекува организма.

Компот от ябълки с шипки

Друга вкусна и полезна напитка за студените дни е компот от ябълки с шипки. Може да се вари с пресни или сушени съставки.

Компотът от ябълки насища организма с магнезий, фосфор, калий и желязо, както и витамини В, С, Е, РР. Шипката прави тази достъпна напитка за студените дни още по-здравословна.

При възпалителни заболявания на храносмилателната система (язви, ерозии, възпаление на хранопровода, стомаха, червата) се препоръчва употребата на шипки не под формата на чайове, компоти от шипки, отвари и настойки, а под формата на желе.

Желе от шипки

Желе от шипки

Желето обгръща стените на вътрешните органи и насърчава заздравяването на ерозии, язви и премахване на възпалението.

Приготвянето на тази здравословна напитка с шипка е много просто. Сварете отвара от шипки, прецедете, доведете течността до кипене и добавете нишесте, разредено в малко количество вода. При разбъркване отново оставете сместа да заври, изключете котлона и охладете, докато се затопли. Шипковото желе може да се използва в диетичното хранене за отслабване. Този продукт е доста подходящ за дни на гладно.

Въпреки това, не се препоръчва да се приема желе от шипка по време на обостряне на язвени процеси на стомашно-чревния тракт.

Не забравяйте за полезната дива роза и бъдете здрави!

Виж също: Рецепта за шипково вино и Как се сушат шипки

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest