Зима, мъгла, студен вятър и забързани снежинки... Единственото желание на човек в такива дни е да остане вкъщи, с книга на дивана, до димяща чаша с вкусна напитка. Всеки, който си го е позволявал, знае какво е истинска наслада. Но дали знае, че тя може да е наистина безгранична, ако напитката е специална. Ето пет от любимите топли питиета за студените зимни дни.
1. Топъл ябълков сок с подправки
Идеална за зиморничави хора, тази топла зимна напитка е разпространена най-вече в Ирландия. Тя ще ви затопли веднага, гарантирано е! А ароматният й вкус бързо ще ви пренесе далеч от ледените улици и намръщенето небе – сред ябълкови гори и канелени дървета. Тази вкусна напитка може да се направи лесно с помощта на машина за сок. Ако нямате такава, просто потърсете натурален ябълков сок, който не е филтриран. Ще ви трябват три ябълки, канелена пръчка, ванилия, анасон, част от портокал, карамфил и мед. Упои ли ви вече с аромата си?
2. Златно мляко
Наричано често чудодейна напитка с куркума и растително мляко, това златно лате е любимо на “healthy” момичетата заради ниското му съдържание на калории. Познато заради многото му ползи, сред които противовъзпалителни и храносмилателни заслуги, тази напитка е и източник на много радост. Причината е, че тя стимулира хормона на доброто настроение, серотонин. Освен това позволява да се забавят ефектите на болестта Алцхаймер, помага и за укрепване на костите. Накратко, задължително трябва да се пие - топло, студено или хладко. Но през зимата, разбира се, топло! Пожелаваме ви златно настроение край чашата.
3. Горещ шоколад с бадеми и канела
Това вкусно заглавие подсказва, че става дума за една по-малко здравословна напитка, но пък толкова изкусителна и сладка. При това без добавена. Тази напитка съдържа какао, а ако добавите вода или растително мляко, тя може да се превърне в сутрешна закуска и идеален старт на деня. Спортните натури я обожават.
Но освен тях, и всички, които не се страхуват да обичат сладко и не си губят времето в изучаване на съдържанието му. Вкусът е над всичко!
4. Зелен чай
Оставете пакетчетата чай и минете на чая на листа. Вкусете го възможно по-бързо. Няма смисъл да го пазите в продължение на месеци в дъното на шкафа, защото всичките ползи от него ще бъдат изгубени.
Въпреки градската легенда, че е хубаво да се пие зелен чай за добро храносмилане, не е препоръчително да правите това след ядене. Според много проучвания чаят след хранене блокира асимилирането на желязото, което е сред основните минерали, помагащи за доброто функциониране на организма. Изчакайте поне час, преди да му се отдадете.
А зелената топла напитка, освен с неповторимия си екзотичен вкус, е известна и като източник на невероятна енергия. След чаша зелен чай може да поискате да оставите топлия дом и да хукнете по белите улици. Зимата е красива понякога!
5. Хибискус лате
Когато времето е сухо и студено, значи е дошъл моментът да си направите едно хибискус лате, с чай от хибискус и бадемово мляко. Една напитка, истински подходяща за есента и особено за зимата.
Имайте предвид че латетата от матча (висококачествен японски фино смлян зелен чай) и куркума са много модерни. Съществува дори лате с активен въглен. Единственото, което може да се каже в случая е, че ги има в изобилие - за всеки вкус и всеки стил.
Хибискус латето, направено с бадемово мляко, е по-леко от латето с кафе. А за да усетите истински флорален елемент, може да сложите ядливи цветя в напитката. Е, ако ги намерите посред зима. Ако пък не - вкусът на хибискус лате ще ви пренесе на истински цветна поляна, пълна с аромати. Пък навън нека вее!
Коментари