Закуските се отличават с ярко изразените си багрилни, ароматични и вкусови качества и с красивото си оформление. Поднесени на обед или на вечеря, те възбуждат апетита и предизвикват обилно отделяне на стомашни сокове, което спомага за по-пълното усвояване на храната.
Закуските най-често се приготвят от зеленчуци, риба, хайвери, месо, яйца и др., но месните, рибните и млечните продукти им прибавят по-висока хранителна стойност.
В зависимост от температурата, при която се поднасят, закуските биват студени и топли.
Към студените закуски се отнасят:
- зеленчуковите салати, маринованите и други риби с и без майонеза;
- различните видове хайвери;
- варените и печените меса, език, мозък, различните колбаси, раци, яйца и млечни продукти.
Когато се поднасят повече от един вид продукти (хайвер, колбаси, риба, сирене и др.), те се подреждат в обща чиния (плато).
Асортиментът на топлите закуски е твърде широк. Той обхваща пържени или печени, фаршировани или натурални зеленчуци; воловани с гъби, с риба или с месо, подправено с холандски или друг подходящ сос; крокети от зеленчуци; суфлета; задушени зеленчуци с масло; гъби; омлети с масло или други сосове; шунка, пържена с яйце; варени бъбреци, дебърцини и др.
Студените закуски се поднасят преди супата, а топлите - след нея.
Коментари