Болетата са приятни за пиене слабо алкохолни напитки, които се приготвят като към основните им съставки - леки вина и плодове, пресни или консервирани, се добавят захар, газирана вода или газирано вино и понякога в малки количества различни вкусови подправки.
Силните вина не са подходящи за тази цел, защото техният вкус ще преобладава пред нежния аромат на плодовете.
Болета се приготвят в специален съд - широка купа от стъкло, и се поднасят топли или студени в ниски широки чаши с дръжка, направени като същия материал на купата.
За топлите болета чашите предварително се нагряват, а за студените - се охлаждат. В самото боле не се прибавя лед, за да не се разреди повече самата напитка.
За топлите болета пенливо вино и газирана вода не се употребяват, а се заменят със сладко десертно вино.
При приготвянето на студено боле, първо се подготвят плодовете, като се почистват и измиват, наръсват се със захар или сироп и се оставят в хладилника 1-2 часа. Останалите съставки - вино и газирана вода, също се охлаждат в хладилника.
Охладените плодове заедно със сока, който са пуснали, се слагат на дъното на съда за боле. Върху тях се изсипва студеното вино или газираната вода. Съдът с болето се слага съд с лед и така се поднася.
Наливането в охладените чаши става с специална лъжица. След болето не се поднася друга алкохолна напитка или в краен случай може да се поднесе леко бяло вино, разредено с много газирана вода.
Коментари