След обилното празнично хранене и зимните местни деликатеси едва ли ви остава място за нещо сладко и вкусно след основното хапване. Един лек и нежен десерт обаче си е същинска награда за душата, затова и ще ви предложим няколко рецепти за леки сладки вкусотии, подходящи за зимните месеци, които няма да затормозят допълнително и без друго претоварения ви стомах.
Първото, което ви предлагаме, е десерт с тиква – много по-различна рецепта от традиционния тиквеник, по-лека и бърза за приготвяне. Ето и как да си приготвите крем от тиква:
Тиквен крем с ядки и плодове
Необходими продукти: 500 г тиква, 1 банан, стафиди, 2 круши, 2 с.л. пчелен мед (може и захар), 250 мл прясно мляко, 2 с.л нишесте ванилия, канела на вкус, орехи за поръсване, ванилия, ром
Начин на приготвяне: Сварете хубаво тиквата, след което я охладете и сложете в блендер, като добавите останалите плодове, без стафидите. Пюрирайте ги. В друг съд разбъркайте топлото прясно мляко с меда и ванилията. Добавете към тази смес и нишестето, след което залейте пюрето от плодовете.
Разбърквате всичко, след което разсипвате в купички. Отгоре на крема поставете скълцани орехи и предварително накиснати в ром стафиди. По желание поръсете и с малко канела.
Следващото предложение може да ви се стори малко по-необичайно, защото е с консервиран ананас. Много сочен и вкусен десерт, към който освен продуктите, които даваме, можете да добавите ядки по ваш вкус. Нашата рецепта е с лешници и орехи, но винаги можете да ги смените. Купете си пудинг по ваш вкус и го пригответе, както пише на пакетче – с мляко и захар.
В подходяща тава наредете маслени бисквити – можете да купите шоколадови или каквито вие предпочитате. Бисквитите не бива да са с дупка. Редите ги в тавата като предварително сте ги потопили за секунди в сиропа от консервата от ананас.
Отгоре можете да добавите малко разтопено масло. Върху бисквитите се изсипва пудингът, в който сте добавили ситно скълцани орехчета и лешници. Върху всичко това нареждате парчетата ананас. Оставете десерта хубаво да се охлади.
Последното ни предложение е съвсем лесно за приготвяне – представяме ви нужните продукти за крем от цедено мляко, маскарпоне и смокини:
Крем с маскарпоне и смокини
Необходими продукти: 1 пакет масло, лешници, бисквити, ванилия, 300 г маскарпоне, 300 г цедено мляко, мед на вкус, смокини от сладко
Начин на приготвяне: Първо смесете маскарпонето и киселото мляко, разбъркайте добре и добавете мед на вкус. Бисквитите и лешниците нарежете в блендер, след което добавете маслото, което предварително сте разтопили.
Сложете 2 с.л. от бисквитената смес в подходяща чаша, отгоре добавете от млечния крем същото количество, след което залейте със сироп от сладкото от смокини и поръсете с нарязани парченца от плода. Отгоре започнете отново да редите от бисквитите, крема, смокините и така, докато свърши чашката. Хубаво е да охладите десерта за поне 2 часа.
Коментари