Пригответе вкусни зимни десерти с плодове, които няма да ви отнемат много време и ще станат любими на цялото ви семейство. Лесно се приготвят круши с лимон.
Необходими са ви 2 лимона, 2 килограма твърди узрели круши, 200 грама захар, 1 чаена лъжичка канела, 1 портокал, нарязан за кръгчета – използва се за украса.
Изстискайте сока от единия лимон, другия нарежете на тънки резенчета заедно с кората. Обелете крушите и извадете сърцевината им откъм долната им част.
Не отстранявайте дръжките на крушите. Сложете крушите, лимона, лимоновия сок, захарта и канелата в тенджера и долейте с 1300 милилитра вода.
Кипнете на силен огън, разбъркайте до разтваряне на захарта и намалете котлона. Варете 15 минути под капак, докато крушите не омекнат. Извадете с решетъчна лъжица.
Сложете водата от варенето на силен огън, докато заври, и варете, докато не се изпари наполовина. Залейте крушите с горещия сироп. Охладете, оставете за 4 часа в хладилника, като от време на време размествате крушите. Поднесете със сиропа и украсете с портокалови резенчета.
Лесно се приготвя експресният плодов компот. Необходими са ви 500 грама сушени плодове по избор, 200 милилитра прясно изцеден портокалов сок, половин чаена лъжичка канела, 6 карамфилчета, 6 зърна черен пипер.
Изсипете плодовете в тенджера, добавете портокаловия сок и подправките, варете десет минути. Можете да сервирате с шепа ядки, добавени преди поднасянето.
Зимна плодова салата се приготвя бързо и лесно от 200 грама кафява захар на прах, 250 милилитра ябълков сайдер, 1 чаена лъжичка канела, 6 карамфилчета, настърганата кора от половин лимон, настърганата кора от половин портокал, 2 червени грейпфрута, 3 големи портокала, 1 ананас.
Загрейте захарта в 300 милилитра вода, докато не се разтвори. Добавете сайдера, подправките и настърганата кора от портокала и лимона. Варете 15 минути и оставете да престои под капак половин час.
Обелете и нарежете плодовете, прелейте захарния сироп в тенджера и кипнете. Добавете плодовете и варете 3 минути. Сервирайте салатата топла, може да я украсите с бита сметана.
Коментари