Свикнали сме да използваме зеленчуците за приготвяне на салати, гарнитури или основни ястия, но те са много подходящи и за приготвяне на вкусни и полезни десерти.
Може да опитате да изненадате близките си с ново и непознато за тях ястие, от което те да се впечатлят. Това може да е морковен кекс например или десерт от цвекло с извара или сладолед.
![Тиквена тарта](/files/lib/300x225/pumpkin-tart.webp)
Сочните и сладки моркови просто са създадени за десерти. В Англия много популярно ястие е красивият и вкусен морковен кекс, който може да се използва и за основа на морковена торта. След като се добавят моркови в десерта, те дори не се усещат, но десертът става лек и се топи в устата.
От този вкусен оранжев зеленчук могат да се приготвят много десерти. Използват се пасирани или настъргани моркови и се добавят извара, канела или цитрусови плодове.
Настъргано цвекло може да се добави към всеки печен сладкиш и дори към крем. Можете да приготвите вкусен и полезен десерт, като смесите настъргано цвекло с настъргани ябълки, отгоре сложите сладолед и залеете с мед.
Доматите чудесно се съчетават с ванилията и с цитрусовите плодове. Можете да ги използвате като сладък пълнеж за пай или като десерт със сирене маскарпоне.
![Морковен пай](/files/lib/300x225/carrots-cake.webp)
По света тиквата широко се използва за приготвяне на десерти. Освен тиквен пай, от нея може да се приготвят и много други десерти като сладкиши, кремове и желета. Тиквата е много полезна за храносмилането и десертите с нея се получават засищащи и в същото време от тях не се пълнее.
За приготвяне на десерти вече се използват и тиквички – близки роднини на тиквата. Те се настъргват и се добавят в шоколадови кексове и дори в торти. Благодарение на тиквичките в десертите те се получават по-нискокалорични.
Широко използвано в приготвянето на десерти е и авокадо. Може да го сервирате със сладолед или да го добавите в плодови салати, а може и да се използва като пълнеж на сладкиш.
От дебелите и сочни стъбла на ревен се получават страхотни сладкиши, желета и други десерти. Добре се съчетава в десерти с ягоди, малини и вишни.
Коментари