Когато страдате от запек е важно да подберете такива храни в менюто си, които имат потенциал да облекчат вашите симптоми. Най-добрите за това са плодове и зеленчуци, които съдържат в себе си големи дози диетични фибри.
Хубавото във всичко това е, че повечето храни, които отговарят на това условие в действителност са много полезни за вашето здраве, както са плодовете и зеленчуците например.
Най-важният аспект на хранене за облекчаване на запек е плавно да увеличите приема на фибри. Фибрите са полезни при запек, защото те придават мекота и обем на изпражненията. Разтворимите фибри абсорбират водата и се свързват с мастните киселини, като формират гел - образно вещество което поддържа изпражненията меки.
Неразтворимите фибри не се разтварят във вода което пък осигурява насипно състояние на изпражненията. Тъй като и двата вида се срещат в плодовете и зеленчуците, не се старайте много да помните какви плодове и зеленчуци да ядете. За лечение на запек се препоръчва да увеличите приема на фибри от 20 до 25 грама на ден.
Много от плодовете са добър източник на фибри заедно с голям набор от други хранителни елементи. Ето няколко добри възможности за избор: кайсии, смокини, папая, праскови, круши, ананас, сушени сливи, киви (много помага ако се изяде на гладно) и малини.
Зеленчуците са също така прекрасен източник на много важни хранителни вещества, като в допълнение осигуряват здравословни дози диетични фибри.
Подходящ избор при запек са: фасула, цвеклото, зелето, спанака, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, моркови, зелен фасул, грах, тиква и маруля.
Стратегията е следната, яжте зеленчуците сурови или леко сварени, за да запазите хранителните вещества в тях. Добавете други богати на фибри храни в менюто си.
Яжте сурови плодове и прясно изцедени плодови сокове, а не консервирани и замразени, които често съдържат ненужни калории и по-малко количество фибри.
Коментари