Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи подправки за зеленчуци

Подходящи подправки за зеленчуци

Подправки за зеленчуци

Няма по-ароматен и богат свят в кулинарията от света на подправките. Те променят вкусовите усещания, внасят нотка на свежест или екзотика, придават острота или омекчават вкуса.

Зеленчуковите шедьоври са невъзможни без участието на подправки. Откриваме ги под формата на листа, семена, корени, кора от дърво, смола или други вещества.

Всяко географско място има своите вълшебни вкусове и аромати, носещи се от подправките. И всяко зеленчуково ястие е тясно свързано с някоя подправка, която сякаш е създадена специално за него. Някои зеленчуци и подправки са се намерили и свързали през дълги разстояния.

Кратка история на подправките

Средните векове са златното време на подправките. Това е времето, когато се заражда и науката за свързването на подправки и продукти, тоест ражда се истинското кулинарно изкуство. Контролът върху търговията с тази ценна суровина е установен след много усилия за откриване на пряк път до тях. Цялото усилие си е струвало, защото без нето днес нямаше да познаваме храната такава, каквато е. Индийското орехче, черният пипер, канелата, майораната и много други се присъединяват към вече познати аромати в Европа, за да създадат познатото днес разнообразие от аромати.

Съчетание на подправки и зеленчуци

Зеленчуците са изкусително вкусни с подходящите им подправки. Ето кой зеленчук с кои подправки си партнират най-добре.

Подправки за Картофи

Подходящи подправки за зеленчуци

Картофите са любим зеленчук, който хапваме пържени, на огретен, мусака, супа, пюре, запечени с кашкавал. Начинът, по който са овкусени, ги прави истински неустоими. Червен пипер, копър, чесън, естрагон са подправките, подходящи за картофите.

Подправки за Зеле

Традиционната ни кухня приема зелето за една от основните храни. Когато е прясно, то е хрупкаво и много вкусно с морков. Тогава морковът се явява неговата подправка. У нас кимионът прави много добър тандем със зелето.

Когато се задушава при готвене дафиновият лист, кърито и черният пипер могат да придадат неочаквано очарование на блюдото.

Доматът също се явява идеална подправка на зелето в прясно състояние при топлинна обработка.

Подправки за Домати

Подходящи подправки за зеленчуци

Един от най-предпочитаните зеленчуци може да се консумира в много варианти - сокове, салати, сандвичи, пълнени с плънка, на шиш и в гарнитури, в зеленчукови супи и блюда.

Във всички разнообразни роли доматът е придружен най-добре солта, чесъна, зелените подправки като магданоз, босилек, ригана, мащерката, които придават чуден аромат и вкус на доматеното ястие.

Подправки за Краставици

Краставиците са освежаващ зеленчук, подходящ основно за леки разхлаждащи рецепти през летните месеци. Подхождат му копърът, чесънът, солта. Приготвени за зимата, киселите краставички изискват чесън, копър, оцет, черен пипер.

Подправки за Тиквички

Подходящи подправки за зеленчуци

Тиквичките са полезна и лека храна, която се приготвя бързо и участва във вкусни рецепти, а за нейното овкусяване са подходящи копър, магданоз, сол, чесън. Джоджен, босилек, риган и розмарин също са използвани подправки в рецепти с тиквички.

Подправки за Патладжани

Патладжаните имат много мек вкус, което позволява по-силни подправки. Черен пипер, лют червен пипер, чили, чесън, кориандър и босилек, риган и мащерка, а също и канела са възможни приятни комбинации подправки, допълващи приятния патладжанен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest