Хранителна стойност на октопода
Октоподът е мекотело, което принадлежи към храните, познати като морски дарове. Месото му се отличава с уникална текстура и вкусови качества и има висока хранителна стойност.
Разликата на октопода с други морски дарове се състои във високите нива на таурин в октопода, аминокиселината, която подпомага сърдечната и мускулната дейности. Месото му е отличен източник на протеини и осигурява дневните нужди от тях с една порция.
В съдържанието на полезни вещества могат да се отбележат омега-3 мастните киселини, витамин В12, селен, желязо и цинк с ключова роля за имунитета и редица функции на организма.
В същото време октоподът съдържа малко калории и мазнини, с което е подходящ за поддържане на оптимално тегло, а високите нива на йод поддържат здравето на щитовидната жлеза и метаболизма.
Приготвяне на октопод
Октоподът няма скелет, тъй като е част от групата на мекотелите, и се състои от 2 очи, 8 пипала и двустранно симетрично тяло. От него се яде всичко без очите, областта около устата и вътрешностите.
Този деликатес може да се приготвя пресен или след като е бил замразен октоподът. Приготвя се варен, печен, грилован на тиган, отлична храна е, когато е приготвен на скара, нарязан на парчета, като основна съставка на спагети, ризото или на салата. Може да се сготви на морска яхния, което е типична рецепта в средиземноморската кухня, да се задуши със зеленчуци и други многобройни кулинарни приложения.
Подходящи подправки за октопод
Октоподът е предпочитан в кулинарията заради деликатното му месо и свойството му да абсорбира вкусовете на различни сосове и подправки. Това позволява да се получават невероятни вкусови усещания при правилен избор и съчетание на подправките.
Друга отлична даденост на октопода е, че позволява използването на широк диапазон от подправки - чесън, босилек, мента, черен и червен пипер, риган, магданоз, зехтин, лимонов сок, бахар, розмарин, мащерка и много други. Важното е месото да се приготви така, че да остане меко и да поеме по-лесно подправките, които да доминират желаното вкусово усещане. Затова сваряването на месото е много важен етап от процеса, изискващ месото да не се изважда веднага след сваряване, а да се остави в собствената му вода, докато се охлади, което ще го остави крехко.
Октопод на скара
Рецептата за октопод, печен на скара, е от италианската кухня.
Необходими продукти:
1 октопод около 2 килограма
½ лимон с корите, нарязан на ситно
Сокът на 2 лимона
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици сос Табаско
3 скилидки чесън на ситно
Приготвяне:
Октоподът се изчиства и нарязва на половина. Маринова се в купа с лимоните и лимоновия сок, зехтинът, табаското и чесънът. Оставя се в хладилник за 3 часа.
Изцежда се от марината и се пече октопод на скара, преди сервиране се украсява по избор.
Вижте още съвети как да приготвите крехък октопод, както и как да разберете, че купувате пресен октопод.
Коментари