Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Маринати за печено пиле

Маринати за печено пиле

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Пилешко в Марината
Италианска квадратна тава - 36 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска квадратна тава - 36 см
46.00 лв.

Когато мариновате пилешко месо, то трябва да престои с маринатата в хладилника между 30 минути и 5-6 часа, а в някои случаи - цяла нощ.

Повечето маринати са за моментно използване, но ако искате да използвате сместа повторно, трябва да я кипнете, охладите и запазите в хладилника. Така може да се използва в рамките на две седмици.

Оставете малко от маринатата за приготвяне на сос, с който да заливате месото, докато го приготвяте. Половин чаша ще е достатъчна. Така месото ще получи по-силен аромат.

Бучета Марината

За приготвяне на основна марината за пилешко месо са необходими сокът на 2 лимона, по половин чаена лъжичка лют пипер, черен пипер и едра морска сол, 4 супени лъжици настъргана лимонова кора, 3 скилидки пресован чесън, 1 връзка магданоз - ситно нарязан, 8 супени лъжици зехтин.

Всички съставки се смесват и когато солта се разтвори напълно, маринатата е готова за използване. Месото се залива с нея и се оставя за 5 часа.

С кафява захар се прави вкусна марината. Необходими продукти: сокът на 1 лимон, 3 супени лъжици ябълков оцет, 3 супени лъжици кафява захар, 3 супени лъжици соев сос, 1 глава лук, нарязана на едро, 4 скилидки пресован чесън, 1 чаена лъжичка едра морска сол, ½ чаена лъжичка млян черен пипер, 100 грама разтопено масло, 1 малка люта чушка, нарязана на ситно.

Марината

Всичко се смесва добре, освен лимоновият сок, и се слага на котлона. Оставя се да кипне на среден огън за около 3-5 минути, докато се разтвори захарта.

След това се сваля от котлона и се добавя лимоновият сок, разбърква се и се оставя да изстине. След около 1 час маринатата може да се използва. Месото се залива и се оставя за около час да престои.

С майонеза се прави ароматна марината за сочно пиле. Необходими продукти: 200 грама майонеза, сока от половин лимон, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер и сол. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и всичко се смесва.

В маринатата се накисват парчета месо за една нощ в хладилника. Всяко парче месо се слага във фолио и се сипва по 1 лъжица марината. Завива се добре и се пече. Когато месото е почти готово, фолиото се маха, за да може да се образува хрупкава коричка на месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest