Вместо обикновените картофи или ориз, с които да гарнирате печеното пиле, поднесете изненадващ вариант на зеленчукова гарнитура.
Зеленото картофено пюре е освежаващо и пълно с витамини.
Необходими продукти: 200 грама обелени картофи, 200 грама тиквички, на които е махната сърцевината и кората, сол по вкус, 2 стръкчета копър, 2 стръка босилек, 1 скилидка чесън, 2 супени лъжици масло.
Начин на приготвяне: Картофите и тиквичките се нарязват на едро и се сваряват до омекване в солена вода. Отцеждат се от течността и се пасират до пюре.
Босилекът и копърът се нарязват на ситно, чесънът се нарязва на ситно и всичко се смила още веднъж с пасатор или блендер. Залива се с разтопено масло.
Картофите в меден сос също са много подходящи за гарнитура към ястия от пилешко месо и към печено пиле.
Необходими продукти: 500 грама картофи, 2 супени лъжици горчица, 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица соев сос, 2 супени лъжици олио, лют червен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на едри парчета. Сваряват се в солена вода до омекване. Медът се смесва с горчицата, соевият сос и олиото. Добавя се сол и лют червен пипер.
Картофите се смесват със соса и се разбъркват добре. Слагат се в тава, върху която е постлана хартия за печене. Пече се 40 минути на 200 градуса до образуване на златиста коричка.
Оризът с доматен сос също е подходяща гарнитура за печено пиле.
Необходими продукти: 1 чаша ориз, 2 чаши доматен сок, сол и черен пипер на вкус, 30 милилитра олио, 3 скилидки чесън, 400 грама сочни домати, 4 стръкчета босилек.
Начин на приготвяне: Оризът се залива с доматения сок, кипва се и се вари на бавен огън под капак до омекване. Посолява се по вкус. Скилидките чесън се нарязват на ситно, доматите се поливат с вряла вода и се обелват.
В тиган с горещо олио се изтърсват нарязаните домати и чесънът, запържват се за 2-3 минути, поръсват се със сол и черен пипер. Към доматите се добавя нарязаният на ситно босилек. С този зеленчуков микс се полива оризът, разбърква се и се сервира като гарнитура към вкусното печено пиле.
Коментари