Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите гарнитури за пържоли

Най-добрите гарнитури за пържоли

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Гарнитури за пържоли

За пържоли традиционно се поднася гарнитура от ориз или картофи, а също така и от задушени зеленчуци. Можете да разнообразите тази класика с малко фантазия и допълнителни продукти за по-оригинален вкус.

Картофите с хрупкава коричка от сусам

Гарнитури за месо

Това е подходящата гарнитура за пържоли, която се харесва на малки и големи. Тази рецепта става най-добре с млади картофи, но и старите вършат работа.

Необходими продукти: 500 грама по-дребни картофи, 2 супени лъжици сусам, сол и черен пипер на вкус, щипка индийско орехче, 30 милилитра олио.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре с четка, без да се белят, и се разрязват на половинки. Сусамът се запържва без мазнина на сух тиган.

Картофите се слагат в дълбока купа, поръсват се със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавя се олиото и всичко се разбърква добре.

В намазана с мазнина тава се разпределят картофите и се поръсват със сусама. Пече се на 220 градуса за около 50 минути. На всеки 20 минути картофите се обръщат.

Младият зелен фасул със сос от топено сирене

Зелен фасул със сос

Изключително лека и много вкусна гарнитура за пържоли.

Необходими продукти: 300 грама зелен фасул, 100 грама топено сирене, 2 скилидки чесън, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на вкус, щипка риган.

Начин на приготвяне: Зеленият фасул се измива, отрязват се крайчетата, залива се с вода, колкото да го покрие, и се слага на огъня. Вари се 20 минути.

Топеното сирене се настъргва, чесънът се нарязва на ситно. В половин чаша от водата, в която е врял фасулът, се размива брашното. Водата от фасула не се изцежда.

Към нея се добавя настърганото сирене и чесънът, добавя се и размитото брашно. Къкри на бавен огън около 2 минути и се добавят подправките.

Картофите с грах

Те са също много вкусна гарнитура за пържоли.

Необходими продукти: 500 грама дребни картофи, половин чаша грах, 2 моркова, 1 супена лъжица брашно 100 милилитра течна сметана, сол и черен пипер на вкус, 30 милилитра олио, щипка индийско орехче.

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на едри парчета, варят се 15 минути в солена вода. В горещо олио се запържват за около 4 минути нарязаните на кръгчета моркови. Добавя се грахът и картофите.

Брашното се смесва със солта, добавят се 50 милилитра топла вода и всичко се добавя към зеленчуковата смес. Добавят се подправките и всичко се задушава до омекване на картофите и морковите – около 10 минути.

Други вкусни гарнитури за пържоли, които обезателно препоръчваме да питате, са именно:

- гъби в масло;

- перфектните картофи соте;

- печени зеленчуци;

- карамелизиран лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest