Ревенът е широколистно растение, много подобно на киселеца. Той се съчетава идеално с джинджифил, кисело мляко, картофи и спанак, макар да не е много популярен в българската кухня. Гастрономите, които вече са опитвали този прекрасен продукт, твърдят, че комбинацията му с ягоди е изключителна.
Това растение се отглежда предимно в страните от Северна Европа. В България е по-познат като билка, а не толкова като кулинарна съставка.
Ревенът успешно се добавя в доста ястия от европейската кухня. А неотдавна в САЩ са приготвяли само десерти с него. В полската кухня ревенът се предпочита с картофи и спанак, но също така се използва за компоти и конфитюр.
Той е един от първите пролетни зеленчуци и е изключително свеж. Отглежда се предимно заради сочните си стъбла, които са с червен или зелен цвят.
Ревенът има специфичен кисел и освежаващ вкус, а съдържанието му изобилства от витамин С. Чудесен е за сок, компот, плънка за сладкиш. Също така от него могат да се приготвят желе и кисели или ободряващи напитки.
Ревенът все по-често започва да се използва в производството на плодови вина.
Предлагаме ви няколко вкусни рецепти с ревен:
Ревен с ориз
Необходими продукти: 120 грама ревен, 50 грама ориз, 0, 20 грама канела.
Трябва да обелите стеблата на ревена и заедно с листата ги нарежете на ситно. След това ги сварете в подсолена вода, а после ги прецедете и пасирайте. В останалата вода сварете ориза и 5 минути преди да го свалите от огъня, сипете канелата.
Оставете ориза да изстине и го поставете в чиния. Отгоре го залейте с пюрето от ревен и по желание можете да настържете сирене.
Ревен със сметана
Необходими продукти: Килограм стебла от ревен, 150 грама кафява захар, настъргана кора от портокал и 300 грама бита сметана.
Нарежете ревена на малки лентички и го сварете в дълбок съд, заедно със захарта, портокаловата кора и малко вода. Ако предпочитате можете да го пасирате или да го запазите цял. Смесете го със сметаната и го сервирайте в чаши за мелба, гарнирани със стръкче джинджифил.
Коментари