Наред с кебапчетата и кюфтетата, пържолите са сред най-разпространените месни ястия на Балканския полуостров. Те са предпочитано меню и в повечето части на света, като се различават единствено по начина на приготвянето им.
На всеки е ясно, че колко и прясно да изглежда месото, то не може да се сложи директно на скарата, на грил тигана или във фурната, без да се подправи или маринова. Овкусяването на пържолите е задължително, поради което е добре да се научим какви подправки подхождат при приготвянето на пържоли и по каквъв начин можем да овкусяваме вкусните стекове.
Вариант 1
Пържолите се начукват, намазват се с малко олио и се поръсват със сол и черен пипер на вкус. По този начин приготвени, са най-подходящи за скара или грил тиган.
Вариант 2
Приготвя се марината от сок от кисели краставички, ситно нарязан лук и няколко скилидки чесън. Пържолите се оставят да киснат в маринатата няколко часа, след което се изваждат и се поръсват със сол и черен пипер. Тази рецепта също е особено подходяща за приготвянето на пържоли на скара или пържоли на грил тиган.
Вариант 3
Пържолите се начукват с дървен чук и се овкусяват със сол и черен пипер. В отделен съд се забърква малко горчица, олио, ситно счукан чесън, майонеза и доматено пюре или кетчуп. Пържолите се намазват обилно от двете страни с тази смес и могат да бъдат изпечени във фурна заедно с малко бира или вода.
Вариант 4
Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се слагат в гювеч. Добавят се няколко зрънца бахар, 2 скилидки необелен чесън и 2 дафинови листа. Всичко се залива с 300 мл бира и се пече до пълната готовност на месото.
Вариант 5
Пилешките пържоли се намазват с разтопено масло, червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Слагат се в гювеч и им се долива малко вода. След като са почти готови и течността се е изпарила, се прави смес от 200 г заквасена сметана и половин кофичка мляко, с която се заливат. Накрая се поръсват с розмарин.
Вариант 6
Ако искате да получите по-пикантни пържоли, можете да използвате за марината соса на буркан с люти чушки, но по-добре подсушете месото, след като е киснато около 1 час, за да не стане прекалено люто. След това го осолете и е готово както за скара, така и за печене на фурна. Ако изберете втория вариант, добавете и малко вода или бира към пържолите.
Ако искате перфектните пържоли, ви предлагаме да изпробвате рецептите за:
Коментари
Приготвям по следният начин:
-Нарязвам месото на тънко.Около 1,5 см дебелина.След това,поръсвам със ситно смляна чубрица (не прекалявам). ситно смлян черен пипер, ''Magi'' сос и малко пепел от дървени въглища(не не съм грешка-ПЕПЕЛ ОТГОРЕЛИ ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА).Не слагам сол, защото ''Magi'' сосът е достатъчно солен.
Оставям така около час (може до час и половина) и след това пека на барбекю.Вкусът е невероятен!