Рибата лаврак принадлежи към по-редките и скъпи риби на трапезата, тъй като промишленият улов на тази риба сега е значително ограничен. Струва си обаче да се опита интересният вкус на месото на лаврака, съдържащо почти всички хранителни вещества, нужни на човешкото тяло, за да функционира правилно.
Ценни микроелементи, витамини, ненаситени мастни киселини, които поддържат почти всички органи и системи в добра кондиция се намират в стегнатото бяло месо, което се счита за един от най-вкусните рибени деликатеси.
Може да се закупи пресен лаврак в търговската мрежа. Той е осолен или пушен и с него може да се приготвят разнообразни рибни ястия. Сушене, пържене, варене, печене и пушене - рибата позволява всякакви кулинарни обработки. За всяка от тях са нужни съответните подправки за лаврак, които да подчертаят и обогатят естествения приятен вкус на рибата.
Копърът е подправката, без която рибата лаврак не може да покаже цялата си вкусова прелест. Наред с магданоза той е неизменният ароматен герой при готвенето на лаврака.
Така овкусен го поднасят френските готвачи. При нас и в средиземноморската кухня по-често може да бъде предложен в компанията на чесъна.
Може да се подправи лаврак много добре със зелените подправки, най-вече тези, които са характерни за кухните около средиземно море - риган, девисил, мащерка. Зеленчуците на пара са чудесна гарнитура към рибата.
Естествено, лавракът, като всяка риба, не може без класическите подправки - морска сол, черен пипер и лимон.
За тези, които искат да минимизират вкуса и аромата на риба, могат да добавят сос към приготвеното ястие. За лаврак най-подходящи са сос тартар на основата на майонезата и сос скордаля, който се прави основно от чесън, оцет, зехтин и галета.
Лавракът е риба, която основно се пържи и затова всички подправки, в които участват чесъна и оцета са добре приети в рецептите за пържен лаврак.
Когато се приготвя за предястие или коктейлни хапки, рибата лаврак може да бъде предложена и с различни видове сирена, като се съчетава добре и с други, характерни за тях подправки.
Възможностите за рецепти с лаврак са многобройни.
Коментари