Гювечът е традиционна вкусотия за нашата трапеза. Можете да използвате разнообразни съставки, за да му придадете по-добър вкус и аромат.
Традиционният гювеч се прави със следните подправки - мащерка, риган, чубрица, червен пипер, черен пипер и сол. Количеството на подправките е в зависимост от вкуса Ви - обикновено по 1 чаена лъжичка. Класическата рецепта винаги включва и магданоз отгоре върху вече готовия гювеч. Препоръчва се да е пресен, за да стане по-ароматно и вкусно ястието. В някои рецепти присъстват люти чушки, сушени чушки, дафинов лист, ким, карамфил, джоджен, сладък червен пипер и лимон.
Ако решите да приготвите гювеч по овчарски с месце, не пропускайте да сложите люти чушки, наред с черния пипер, чубрицата и солта. Магданозът отново е задължителна част от ястието.
За рибния гювеч подходящите подправки са дафинов лист, сладък червен пипер, черен пипер, магданоз, сол и лимон.
За да приготвите зрял фасул в гювечета си пригответе люти пиперки, магданоз, джоджен, червен пипер и сол.
Ирландският гювеч не е съвсем типичен за нашата трапеза. Подходящите подправки са дафинов лист, счукан ким, магданоз, черен пипер и сол.
Гювеч с картофи и фасул приготвяме, като накрая овкусяваме с дафинов лист, копър, магданоз, счукан карамфил, ким, сол, черен пипер и чесън.
Ако сготвим гювеч със заешко, подходящите подправки са чубрица, дафинов лист, сухи чушки, червен пипер, черен пипер и сол.
Коментари