Всяка една домакиня обича да готви вкусни изкушения за своето семейство и да радва гостите си със своите кулинарни творения. Това обаче може да е доста сложна задача, ако не знаете някои хитрини, които да ви помогнат при приготвянето и втасването на тестото, защото само така крайният резултат на вашите кулинарни изкушения ще има вълшебен вкус.
Не си отказвайте в това да се насладите на неповторимия вкус на уникалните вкусотии от тесто.
Съвети при подготовката и втасването на тестото
1. Добавете малко картофено нишесте. Така вашите кифлички ще станат много пухкави и меки, но и няма да загубят тези си качества на следващия ден;
2. Не забравяйте да пресеете брашното, тъй като това е едно от най-важните условия при приготвянето на вкусните и неустоими сладкиши. Пресятото брашно се обогатява с кислород, както и от него се премахват примесите;
3. Във всяко тесто (с изключение на вареното, за пелмените и пясъчното) добавяйте грис, като е достатъчна само 1 супена лъжица на 0.5 литра течност. Така тестото няма да изсъхне дори на другия ден. Този съвет е особено важен при приготвянето на хляб, палачинки и пайове;
4. Освен мляко добавяйте и 1/2 чаша минерална вода. Винаги гасете содата в една лъжица лимонена киселина или оцет. Така вашите десерти ще станат много по мекички и бухнали;
5. В стаята, където се приготвя тестото, не трябва да има течение, тъй като така се образува твърда коричка;
6. Когато замесвате тесто, трябва да използвате продукти със стайна температура. В противен случай то няма да втаса добре;
7. Ако ще използвате хартия за печене, тогава винаги пускайте фурната на средна температура, за да не изсъхнат печивата;
8. Винаги оставяйте тестото да втаса поне за 15-20 минути преди печенето. В противен случай тестото няма да бухне добре;
9. Ако ще правите тесто с мая, тогава добавяйте неразтопено масло, за да не се влоши самата му структура;
10. Ако ще готвите тесто с мая, тогава е важно да затоплите всички течности до 30-35 градуса. При по-ниска температура маята губи свойствата си и тестото няма да втаса добре;
11. Мазните съставки обикновено се добавят в края, тъй като това ще подобри процеса на втасването.
12. Готовите тестени изкушения ще бъдат по-нежни и ронливи, ако използвате при приготвянето само жълтъците;
13. По-високите кексове трябва да се пекат само на слаб огън, тъй като така ще се изпекат добре и няма да изгорят;
14. Тестото не бива да се оставя да втасва дълго време, като максимално можете да го оставите за 2 часа, но оптималното време е 20-30 минути;
15. Маята, която използвате за приготвяне на тестото, трябва да е свежа и да има приятен аромат;
16. Не прекалявайте с добавянето за захарта, тъй като това влошава втасването на тестото, но и тестеното изкушение може да изгори по-бързо;
17. По-добре е да използвате прясна мая, а не суха. Задължително преди употреба вижте датата на годност на продукта;
18. Ако сте разтопили маслото до гъстотата на сметана, тогава винаги го добавяйте в края на замесването, тъй като това ще подобри втасването на тестото;
19. Ако искате да добавите стафиди към тестото, тогава предварително трябва да ги оваляте в брашно;
20. Ако тестото се получи прекалено влажно, тогава не се тревожете. Просто го сложете на пергаментна хартия, която ще поеме излишната влага.
С помощта на тези 20 съвета за работа с тесто ще можете да приготвяте вкусни тестени изкушения и да радвате всеки ден вашите близки. Освен това така тестото ще втасва по-добре и десертите ще се получават по-меки и пухкави.
Нашите лесни лайфхакове ще ви помогнат да се справите с тази задача, дори ако сте начинаеща в кухнята и да приготвите вкусни кифлички, мекици или пък пица.
Коментари