Кулинарните хитринки са онези знания, които ни спестяват много излишно време и нерви, докато се опитваме да сътворим нашите гозби и десерти.
И няма значение дали сте новак, любител кулинар или специалист над тиганите - всеки един съвет за работа с тесто например е добре да се запомни, защото това гарантира наистина сполучливи питки и хляб.
1. За да се получи по леко тестото, брашното не се пресява;
2. Когато се замесва тесто с мас, за да се махне миризмата, се прибавят 2 с.л. лимонов сок;
3. Когато се работи с тесто, замесено с мая, ръцете се намазват с разтопено масло, за да не полепне тесто;
4. Тестото ще втаса по-бързо, ако в него се сложат няколко тръбести макарона;
5. Белтъците са добре разбити, когато се задържат на лъжицата или не падат при обръщане на чинията;
6. За да се повиши температурата при варене на пара, във водата се слага малко сол;
7. Листни зеленчуци се запазват свежи, като се увият в кърпа, потопена в оцет;
8. Бадемите се счукват по-лесно, ако се поръсят с кристална захар;
9. Към бульон от птици като подправки може да се добавят лук, моркови, черен пипер и корени магданоз;
10. За да се отстрани миризмата на рибата от чиниите и вилиците, те се изплакват с вода, изтриват се с лимонена кора, домат или оцет и се измиват много добре;
11. Вкусовите качества на рибата значително се подобряват, ако рибните парчета се оставят за 2-3 часа в марината, приготвена от бяло вино, кромид лук и черен пипер.
Коментари